Пълна мобилизация обявиха властите в Париж преди утрешния протест на „жълтите жилетки”. Въпреки отстъпките в социалната политика на правителството, масов протест ще има и утре.

Тежко въоръжени полицаи и бронетранспортьори излизат от тази нощ във френската столица. Маските и защитните очила са изкупени от магазините – масово хората очакват нови сблъсъци, при които силите на реда може да използват сълзотворен газ.

14 са критичните места в Париж за утре. Напрежението със сигурност ще е най-голямо, около „Шанз Елизе” и Елисейския дворец, който е остава основна цел за най-радикално настроените. За тях исканията за сваляне на властта вече имат приоритет пред тези за по-висока покупателната способност.

Тягостна атмосфера

Около обед в магазините и заведенията по „Шанз Елизе” всичко все още изглежда нормално – а и туристите не бива да се плашат. Дискретно обаче вече се доставят дървени и метални плоскости, които само след няколко часа ще превърнат бутиците в бункери. Барикадират се витрини и прозорци.

Банките вече са недостъпни. Едно от трите кафенета, които не спряха да работят даже по време на баталните сцени преди седмица, сега планира да затвори врати. Според управителя утре ще е твърде рисковано.

Снимка: Reuters

Всички търговци в района на „Шанз Елизе” са задължени от полицията да барикадират магазините си. В противен случай не може да разчита на застраховка.

До няколко часа терасите на луксозни заведения трябва да изчезнат. От улицата се прибират всички предмети, които могат да послужат като оръжие за нападения.

„89 000 полицаи и жандармеристи ще се грижат за реда в цялата страна. Обръщам се към вандалите, към професионалистите в насилието, към хулиганите и престъпниците, които се присъединяват към протестите – нашият отговор към вас ще бъде много твърд!”, подчерта силовият министър Кристоф Кастанер.

Музеите и Айфеловата кула утре ще са затворени. Полицейското присъствие днес пред тях е само подготовка за утрешния неясен ден.