Ако наскоро сте се наслаждавали на шоколадов десерт, то шансът какаото, от което е произведен, да е от Кот д’Ивоар, е всъщност голям. Западноафриканската държава е най-големият производител в света и 40% от зърната идват от там. Именно то е и най-изнасяният продукт на страната. Какаовите зърна дават поминък на хората години наред, но скоро растението може да се окаже полезно и за друго – за производство на енергия.

Какаовите зърна са само част от растението – преработват се, а черупките, шушулките и отделеният при ферментацията сок се изхвърлят. Това са 13 килограма излишни продукти за килограм зърна. Сега обаче този отпадък е на път да се превърне в ключов елемент от преминаването към „зелена“ енергия – изхвърленото при производството на какао се превръща в биомаса. Пробите са успешни и вече е в ход проект, който включва турбина за генериране на електричество.

„Тази биомаса ще може да обслужи нуждите на 1,7 милиона души”, казва пред Би Би Си Япи Огоу, директор на Иворианската компания Société des Energies Nouvelles, която участва в изграждането на инсталацията.

Съоръжението в Диво ще бъде нaй-голямото в Западна Африка при завършването си в началото на 2023 г. Тя ще може да произвежда между 46 и 70 MW електричество на година. Надеждни проучвания посочват, че съоръжението би могло да намали парниковия ефект, като газовите емисии ще бъдат редуцирани с 4,5 милиона тона.

Кот д‘Ивоар в момента получава най-много електричество от изкопаеми горива, като природният газ генерира 70% от енергията. Държавата има за цел да увеличи употребата на източници на възобновяема енергия до 42% и да намали парниковия ефект с до 28% процента до 2030. В държава, която има все повече нужда от енергийни ресурси, такива иновации като употребата на какаов отпадък, имат голямо значение.

Общо целият проект ще струва 244 милиона долара, като ще получи финансиране от Агенцията по търговия и развитие САЩ. Други подобни 9 инсталации ще бъдат издигнати на други места в страната. Ще бъдат построени в райони, в които расте какао, защото там материалът би бил в изобилие.

Има и планове шушулките да се превръщат в биодизел.

Алтернатива на изкопаемите горива

Биомасата е сред най-добрите неконвенционални източници на енергия. Тя е алтернатива на изкопаемите горива при производството на електроенергия, като предимството ѝ е, че е широко достъпна.

Предимство на технологиите за производство на електроенергия от биомаса е използването на горивни процеси, поради което е възможно генериране на електричество по всяко време. За сравнение, вятърните и слънчевите технологии могат да произвеждат енергия само при наличието на вятър или слънчево греене, съответно.

Насърчаването на използването на биомаса играе важна роля и в достигането на целите на Европейската комисия по отношение на климатичните промени, като подобни политики се възприемат из целия свят.

Недостатъкът при използването на биомаса е, че в определени случаи нейното използване може да доведе до отделянето на повече отпадъци, отколкото изгарянето на въглища, например. Затова и използването на най-нови технологии е от много голямо значение.

Подкрепа за фермерите

Наред с произвеждането на енергия, превръщането на какао в енергия ще промени съдбите на 600 000 какаови фермери. Фрасия, която управлява 14 акра какао в Диво, е една от тях. Дълго време е обмисляла да се откаже от какаото заради пренасищането на пазара и да последва примера на много други хора, които са започнали да се занимават с гума и банани, защото тези сфери са по-печеливши.

„Отглеждам какао и благодарение на него, аз съм изучила децата си, но възвръщаемостта е минимална“, споделя тя пред Би Би Си. Посреща проекта за биомасата с надежда и смята, че той ще увеличи доходите й. Това я мотивира да продължи да култивира какао: „Като се има предвид, че съм вдовица – съпругът ми почина преди 18 години, та допълнителни пари ще ми помогнат да изуча четиримата си внуци. А дори може и да успея да си спестя.“

Снимка: Getty Images

Заедно с откриването на новата централа, правителство на страната е предложило да се основе кооператив на какаовите фермери. Групи фермери ще имат възможността да спестят пари, да имат достъп до заеми и да получат помощи, за да подкрепят семействата си. По този начин повече хора ще получат работа и ще се намали безработицата.

Проекти и другаде

Кот д‘Ивоар не е първият производител на какао, който да употребява отпадъка си. В Гана какаовите шушулки вече сe употребяват, за да генерират енергия на местно равнище.

Разработен е малък 5kW генератор, като целта е да има ток в провинциалните градове, където само 50% от жителите имат достъп до електричество.