Отложиха с поне един ден изстрелването на ракетата „Союз”, пренасяща европейския орбитален телескоп „Хеопс”.

Снимка: Европейска космическа агенция - ESA

„Хеопс” е първия по рода си телескоп, чиято мисия е  за дейтално изучаване на екзопланети.

Ракетата трябваше да стартира от космодрума Куру във Френска Гвиана и да изведе в орбита също и четири други спътника, пише БТА.

Поради появил се червен код за прекъсване в системата на ракетата-носител, автоматичната процедура по подготовка на изстрелването е била прекъсната.

„Това е комплексна мисия и не пожелахме да рискуваме”, заяви научният ръководител на Европейската космическа агенция Гюнтер Хасингер.

Снимка: Европейска космическа агенция - ESA

Европейското космическо ведомство възнамерява с изстрелването на първия по рода си телескоп да проучи стотици от около 4000 хиляди открити досега екзопланети.

Наречен „Хеопс” (CHEOPS - Characterising Exoplanet Satellite), 300-килограмовият апарат е на стойност 50 млн. евро.

Той трябва да бъде позициониран на около 700 км над Земята, като основният му инструмент ще бъде насочен към нощната страна на планетата, за да не пречи слънчевата светлина на гледката му към Космоса.

Снимка: Европейска космическа агенция - ESA

Телескопът е оборудван с една камера. Той ще се взира в звездите около, които вече е известно, че орбитират екзопланети.

Чрез транзитния метод астрономите ще се опитат да определят големината и да изследват атмосферите им, получавайки важна информация за формирането и еволюцията на разнообразни светове извън Слънчевата система.

Снимка: Европейска космическа агенция - ESA

Астрономите откриват първата екзопланета преди около три десетилетия с помощта на наземни телескопи. От тогава е даден старт на няколко мисии, чиято цел е да откриват повече нови светове.