Навършват се 75 години от инвазията на съюзническите сили в Нормандия – военен акт, който отваря втори фронт срещу нацистка Германия и поставя началото на края на Втората световна война. Това е най-голямата военна операция по вода в историята.

На 6 юни 1944 г., т.нар "Ден Д" (D-Day) от бреговете на южна Англия отплават повече от 150 хил. войници, които превръщат крайбрежието на Франция в огромно бойно поле. С кодово име „Оувърлорд”, битката е ключов момент в освобождението на Франция от нацисткия режим.

Повече от 7 хил. кораба, придружени от самолети, са се разпростирали на 80 километра по пясъците на Нормандия.

Особено важно е планирането на инвазията, тъй като командирите и лидерите трябва да вземат под внимание природни явления. Сред тях са фазата на Луната, приливите и отливите, вятъра, за да може да изберат точния момент за атака. За предпочитание е било Луната да е в пълнолуние, за да осветява пътя на самолетите, а корабите да се възползват от приливите.

Снимка: Reuters

Въпреки успешното пристигане на френска територия, последвалите сражения с германските войски отнемат живота на хиляди.

Именно тяхната храброст, жертвоготовност и патриотизъм са повод за обединението на световните лидери днес в Портсмут, Англия. За да уважат паметта на загиналите, на церемонията ще присъства Нейно величество Елизабет II, министър-председателя на страната Тереза Мей, както и американския президент Доналд Тръмп, чиято oфициална визита в Обединеното кралство приключва днес.

„Сърбираме се днес да почетем тези, чиято смелост и саможертва на бреговете на Нормандия бележат повратна точка във Втората световна война. Заклеваме се никога да не забравим това, което им дължим”, пламенно сподели Мей. Тя допълни, че солидарността и решителността в защитата на свободата е урок за всички хора.

Освен тях ще се очаква да присъстват френския президент Еманюел Макрон, немският канцлер Ангела Меркел, канадският министър-председател Джъстин Трюдо, както и други лидери и главнокомандващи.

Снимка: Reuters

По-късно през деня, кораб с над 300 ветерани от събитията през 1944 г. ще отплават към Франция през Ламанша, за да преминат по маршрута на победата. Повечето от тях са над 90-годишна възраст.

Покрай тях ще има кораби от кралската флотилия и изтребител „Спитфайър”.