Учени твърдят, че вероятно са направили най-големия пробив в лечението на рака на маточната шийка от 20 години насам. Успехът е постигнат с курс от съществуващи евтини лекарства преди обичайното лечение с лъчетерапия при страдащите от заболяването.

Снимка: iStock

Организацията Cancer Research UK, която финансира проекта, нарече резултатите „забележителни“.

В проучването 250 жени с рак на маточната шийка са получили новото лечение - интензивен шестседмичен курс на химиотерапия с карбоплатин и паклитаксел, последван от „обичайното“ лечение с лъчетерапия и седмична цисплатина и брахитерапия, известно като химиотерапия, пише Би Би Си.

Други 250 жени получават само обичайната химиотерапия.

Пет години по-късно 80% от пациентите, които са били подложени на новото лечение, са живи, а при 73% от тях ракът не се е върнал или разпространил.

За сравнение, в групата на „обичайното“ лечение 72% са били живи, а 64% не са наблюдавали връщане на рака или разпространение.

Снимка: iStock

„Нашето проучване показва, че този кратък курс на допълнителна химиотерапия, проведен непосредствено преди стандартната лъчетерапия, може да намали риска от връщане на рака или смърт с 35%“, заявява д-р Мери Маккормак, водещ изследовател на проучването.

Всяка година ракът на маточната шийка засяга хиляди жени в Обединеното кралство, много от които в ранните си 30 години. Въпреки подобренията в лъчетерапията, ракът се връща в до една трета от случаите, което означава, че са необходими нови подходи.

„Все повече доказателства показват значението на допълнителните кръгове химиотерапия преди други лечения като операция и лъчетерапия при няколко други видове рак. Това не само може да намали вероятността ракът да се върне, но и да се приложи бързо, като се използват лекарства, които вече са налични в световен мащаб“, казва д-р Иън Фулкес от Cancer Research UK.

„Това е най-голямото подобрение на резултатите при това заболяване от повече от 20 години насам“, допълват от огранизацията, финансираща проучването. Оттам се надяват, че скоро и клиниките ще започнат да прилагат това лечение за пациентите си.

Снимка: iStock

Тъй като двете лекарства за химиотерапия са евтини, достъпни и вече са одобрени за употреба при пациенти, според експертите те могат да се превърнат в нов стандарт на лечение сравнително бързо.

Те обаче предупреждават, че не всяка жена с рак на маточната шийка може да получи същите благоприятни резултати от лечението. Много от жените в проучването са имали рак, който все още не е започнал да се разпространява на други места в тялото.

Снимка: iStock

Не е ясно доколко терапията би била ефикасна при жени с по-напреднало заболяване. Също така е важно да се отбележи, че лекарствата могат да предизвикат и нежелани странични ефекти, включително болест или гадене и косопад.