Родителството и лечението на рак по време на бременност е нещо възможно и следващата история го доказва.

„Това е случаят, с който сме най-щастливи и много се гордеем. През декември се появи Ружка Маркова, която се довери на целия екип. Бориса е доказателство, че по време на бременност, ако има злокачествено заболяване, чрез химиотерапия може да се спаси, както майката, така и детето“, обясни в „Тази неделя“ д-р Мила Петрова, онколог и ръководител на клиника по медицинска онкология.

Появата на злокачествено заболяване по време на бременност е рядкост, добавя тя и подчерта, че двата основни съвета – прекратяване на бременността или терапия след раждането – са неправилни.

„Двете практики не са в унисон със световните препоръки за лечение на пациентки със злокачествено заболяване по време на бременност“, категорична е д-р Петкова.

„Аз бях в шестия месец, когато чух диагнозата рак - просто си в шок. Четеш много лоши неща в интернет, което не трябва да се прави“, сподели майката Ружка Маркова.

Снимка: Редакторски екип

Тя научава диагнозата случайно след рутинен преглед.

„Преди да отида при д-р Петрова ми бяха дадени две мнения - детето да бъде родено преждевременно и да бъде в кувьоз. Д-р Петрова с усмивка ми каза, че всичко ще е наред, ще направим химиотерапията, а детето ще е добре. Със съпруга ми повярвахме“, разказа Маркова.