„Има леко повишаване на заболеваемостта от рак на гърдата у нас и в целия свят. Хваната на време, тази болест е на 100% лечима“.

Това каза доц. Свилен Маслянков - онкохирург, завеждащ отделение по реконструктивна хирургия на гърдата към II-ра хирургия на Александровската болница.

Факторите за това заболяване са много – индустриализацията, хранителни фактори, радиацията и онко предразполагащите моменти.

Доц. Малсянков обясни, че ракът на гърдата освен с хирургия се лекува и с химиотерапия, имунна терапия, с ендокринни лекарства.

Той каза и че трябва да се определи точно всеки индивидуален случай с тумор в гърдата. Не всеки е злокачествен. Освен това е много важно да се определи и има ли генетична предразположеност.

„От 4000 заболели българки на година приблизително около 280 и 300 жени може да бъдат установени предварително, че те са носители на този ген и те ще се разболеят в техния живот. Това изследване се прави от жените, които се интересуват и които са склони да си платят. Няма политика в това отношение“, каза още доц. Маслянков.

Той припомни случай със световно известна актриса, която прави такова изследване и привлича общественото внимание към проблема преди години.

„При засичане на такъв ген, какъвто е и случая с Анджелина Джоли, тъканта на органа се премахва, преди той да се е разболял. Естествено това не означава, че жената остава инвалидизирана и че няма млечна жлеза. Тя може да се махне с едно моментно поставяне на необходимия инплант и така да се запази формата на тялото“, каза Маслянков.