Британският премиер ще се оттегли от поста на 7 юни заради брекзит.
Новината идва ден, след като Великобритания избра 73-ма евродепутати.

Тереза Мей ще се оттегли от поста председател на Консервативната партия. Но според закона лидерът на най-голямата политическа формация в парламента автоматично става премиер на страната.

Гласуването за неин заместник ще започне в седмицата между 10 и 14 юни. Докато бъде избран нов премиер, Мей ще продължи да изпълнява длъжността.

Тя преживя повтарящи се кризи и унижение в усилията си да намери компромисно споразумение за брекзит, което парламентът да одобри. Опита цели три пъти да завърши процеса, но без успех. Раздели се с поста със сълзи.

Снимка: Reuters

„Вече ми е ясно, че е в интерес на страната - нов министър-председател да продължи с усилията за излизането от ЕС. Затова днес обявявам, че ще се оттегля като лидер на Консервативната партия на 7 юни”, заяви в емоционална реч Тереза Мей.

Тя завещава дълбоко разделена страна и мъртъв политически елит, без ясна идея кога и дали Великобритания ще напусне ЕС.

„Консерваторите искат кандидат, който да обединява. Като Тереза Мей - евроскептик, който искаше оставане в ЕС, тя беше смятана за най-добрия кандидат, който да сплотява партията. Не свърши много добра работа, но това ще се иска от заместника”, коментира д-р Бенджамин Мартил - политически анализатор.

Само ден преди политическата буря британците избраха новите си евродепутати. Според прогнозите, големият победител ще е Найджъл Фараж с партията „Брекзит”.

Евровотът обаче предизивка слаб ентусиазъм. На игрището за крикет много по-очакван е резултатът от играта, вместо от гласуването.

Как всеобщото разочарование се е отразило на евровота във Великобритания ще стане ясно в неделя, когато ще бъдат обявени резултатите.