След месеци неясноти около брекзит и няколко унизителни провала в парламента, премиерът на Великобритания Тереза Мей се огъна под напрежението и обяви, че напуска поста на министър-председател и лидерското кресло в управляващата Консервативна партия.

Оттеглянето ще стане факт на 7 юни.

„Водих преговорите за условията, по които да напуснем ЕС. Направих всичко по силите си, за да убедя депутатите да подкрепят сделката. За съжаление, не успях”, заяви Мей след среща с членове на парламента, които заплашваха с нов вот на недоверие в случай, че тя не подаде оставка.

Последният ход на премиера се провали с гръм и трясък в началото на седмицата, когато отстъпки пред лейбъристите по въпросите на брекзита не впечатлиха по никакъв начин опозицията, но за сметка на това вбесиха собствената ѝ партия, която съзря опит да се прокара нов референдум.

Мей подчерта, че търсенето на нова сделка за брекзит ще продължи. „Ясно е, че най-добре ще бъде за Обединеното кралство, ако нов министър-председател е начело на тези усилия”, заяви Мей.

Тя ще остане на „Даунинг стрийт”, за да понесе очакваните катастрофални резултати от евровота, който се наложи набързо Великобритания да организира. Ще трябва и да приеме в Лондон подкрепящия даже радикално твърд брекзит американски президент Доналд Тръмп.

Снимка: Reuters

Въпреки опитите си да се овладее, видимо изморената Тереза Мей накрая не сдържа сълзите в края на своето изявление.

Дали Великобритания ще излезе от ЕС без сделка и ще попадне в безпрецедентна за мирно време криза, или цялата политическа класа на страната ще стане за смях пред света с организирането на нов референдум по същия въпрос – решенията по тази тема ще се вземат от новия британски лидер, чието търсене започва другата седмица.