Вместо да са вън от Евросъюза, както сами поискаха преди три години, британците избират 73-ма евродепутати.

Британските медии наричат днешния вот „Зомби избори”.

В очакване брекзит да се случи, изборите до последния момент бяха под въпрос. Избирателните секции отвориха днес сутринта. Часове преди вота зали и училища в цялата страна се превърнаха в избирателни секции, поръчани бяха десетки милиони бюлетини. 

В секция в квартал "Блусмбъри" не е много натоварена. Причините са няколко - страната продължава да е раздела и голяма част от британците смятат този вот за ненужен.

Избирателната активност на евроизбори във Великобритания по принцип е ниска. И не на последно място - днес е нормален работен ден, затова избирателните секции ще са отворени до 22 часа вечерта местно време. 

Факт е също, че само евроскептиците влизат обединени във вота. Лицето им – Найджъл Фараж, който оглави кампанията за референдума преди 3 години, се явява с партията „Брекзит”.

Преди 5 години той спечели европейските избори. Проучванията и сега му предричат победа. А управляващите консерватори вероятно ще останат на четвърто място след опозиционните Лейбъристи и Либералдемократите.

Алтернативата на Фараж – новата формация "Промяна за Обединеното кралство" на тези, които искат отмяна на Брекзит и втори референдум, вероятно ще получи само 5% от гласовете

109 млн. лири е очакваната цена, която Великобритания ще трябва да плати за провеждането на изборите.

Вотът продължава до 10 ч. вечерта местно време. Избирателната активност на европейски избори във Великобритания обикновено е ниска. Тук обаче този вот се възприема като вот за брекзит.