Лекари в цяла Газа оперират пациенти без анестезия, връщат хора с хронични заболявания и лекуват гниещи рани с ограничени медицински консумативи.

„Поради недостига на болкоуспокояващи оставяме пациентите да крещят с часове“, разказва един от медиците пред Би Би Си.

В неделя беше съобщено, че болницата „Насър“ в южната част на Газа е последната, която спира функционира след нападение на израелските сили.

Армията на Израел каза, че е открила оръжия, лекарства с имена и снимки на заложници върху тях, и е заловила „стотици терористи“, укриващи се там.

Персоналът в близките болници споделя, че военната операция в „Насър“ ги е натоварила допълнително. Юсеф ал-Акад, директор на Европейската болница в Газа в южния град Хан Юнис, описва ситуацията там като „най-лошата, с която сме се сблъсквали от началото на войната“.

Снимка: Reuters

„Тази ситуация беше тежка преди, така че какво мислите, че е след приемането на още хиляди, които са били разселени и сега стоят в коридорите и обществените зони?“, казва той.

По думите му болницата не разполага с достатъчно легла за пациентите и персоналът слага чаршафи върху метални рамки и дърво и поставя „много пациенти на пода без нищо“.

Лекари от цялата Ивица Газа също описват подобни ситуации.

„Дори ако има някой със сърдечен арест или сърдечни проблеми, ние го оставяме на пода и започваме да работим върху него“, казва д-р Маруан ал-Хамс, директор на болницата „Мартир Мохамед Юсуф ал-Наджар“ в Рафа.

Снимка: BBC

Полеви болници

Много от болниците в Газа са препълнени и разполагат с ограничено оборудване, казват здравните работници. Има съобщения, че някои лечебни заведения в южната част на Газа работят с над 300% от легловия си капацитет.

Според СЗО в Газа са създадени четири полеви болници с общо 305 легла.

„Хамас“ продължава да излага на сериозна опасност най-уязвимите граждани на Газа, като цинично използва болниците за терор“, посочват израелските военни.

Медикаменти и консумативи

Лекарите споделят, че им е трудно да работят с ограничени медицински консумативи. „Не можем да намерим капка кислород“, казва един от тях пред Би Би Си.

Снимка: Reuters

„Липсват ни анестетици, консумативи за интензивното отделение, антибиотици и болкоуспокояващи. Има много хора с тежки изгаряния… нямаме подходящи болкоуспокояващи за тях“, допълва д-р ал-Акад.

Д-р Мохамед Салха, изпълняващ длъжността директор на болницата „Ал-Ауда“ в северната част на Газа, казва, че хората са транспортирани за лечение там на магарета и коне.

„Катастрофа е, когато раните на пациентите гният, тъй като са отворени повече от две-три седмици“, допълва той.

Операциите продължават да се извършват без анестезия. По думите на д-р Салха те се правят на светлина от фенери поради липса на електричество.

„Един и същи човек идва с мозъчни травми, счупени ребра, счупени крайници и понякога загуба на око… всяко нараняване, което можете да си представите, можете да го видите в нашата болница“, разказва още той.

По думите му в някои случаи един пациент се нуждае от пет или повече специалисти, за да се справи с нараняванията си.

Няма място за хронични пациенти

Хората са хроничния заболявания в Газа „плащат висока цена“, казват лекарите.

„Честно казано, нямаме легла за тях или какъвто и да е потенциал да ги наблюдаваме. Всеки, който прави диализа четири пъти седмично, сега я прави веднъж седмично. Ако този човек е правил 16 часа седмично, сега ще бъде с един час“, споделя д-р ал-Акад.

Някои жени раждат в палатки без медицинска помощ, тъй като болниците, които предоставят акушерски услуги, са с ограничен капацитет.

„В едното отделение човек умира, а в другото се ражда нов живот. Раждат се деца и няма мляко за тях. Болницата осигурява по една кутия мляко за всяко дете“, казва д-р Салха.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) в Газа има около 20 000 здравни работници, но повечето не работят, тъй като се борят да оцелеят и да се грижат за семействата си. Част от лекарите, които са продължили да работят, са разделени от семействата си.

СЗО описва състоянието на здравеопазването в Газа като „отвъд думите“. Според организацията 23 болници в Газа изобщо не функционират към 18 февруари, 12 функционират частично, а една минимално.

Здравната агенция казва, че въздушните удари и липсата на доставки са „изтощили и без това недостатъчно ресурсната система“.

По думите на израелските отбранителни сили „Хамас“ „систематично използва болници и медицински центрове за своите терористични дейности“.

В изявление военните в Израел казват, че „не са „атакували“ болници, а по-скоро са навлезли в конкретни зони… за да неутрализират инфраструктурата и оборудването на „Хамас“ и да задържат терористите, като същевременно са действали с голяма предпазливост“.

По думите им в Газа е разрешена хуманитарната помощ, включително медицински консумативи.

Хуманитарните организации, включително СЗО обаче казват, че е има „многократни ограничения и откази за достъп“.