Ужасяващ сценарий предвижда агенцията за помощ на ООН в Газа. Очаква се горивото им да свърши напълно до 25 октомври вечерта, предупреждават хуманитарни работници, цитирани от Би Би Си, и подчертават колко катастрофално би било изчерпването на ресурса.

Според ООН горивото е в основата на всички техни операции за помощ в блокирания район.

„Доставките на гориво трябва да бъдат разрешени, за да се гарантира, че хората имат чиста питейна вода, че болниците могат да останат отворени и че животоспасяващите операции по оказване на помощ могат да продължат“, заявяват от Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци.

Горивото е жизненоважно, защото се използва за изпомпване на вода от кладенци или от океана и за превръщането ѝ в питейна. То е нужно за готвене, както и за транспортиране на основните доставки до мястото, където са необходими.

Снимка: Ройтерс

Припомняме, че Израел наложи пълна блокада и прекъсна електроснабдяването на Газа след атаките на „Хамас“ на 7 октомври. Това означава, че територията е зависима от резервни генератори, които работят с гориво.

Ефект върху здравеопазването

Притесненията растат и заради въздействието върху здравеопазването. Отново от ООН изчисляват, че една трета от болниците в Газа и почти две трети от клиниките за първична медицинска помощ са затворени поради повреди или липса на гориво.

Болниците са на ръба да започнат да отменят животоспасяващо лечение. Лекари разказват как ключовото оборудване се бави, а вече претовареният персонал е принуден да вентилира пациентите на ръка.

Болница „Насър“ в Хан Юнис е основният медицински център за жителите на Газа в южната част на страната. Оттам съобщават, че животоспасяващите операции ще бъдат прекратени съвсем скоро, тъй като се борят да намерят източник на гориво. Кръвта и животоспасяващото оборудване също са на изчерпване.

Отчаяните жители на Хан Юнис в Газа дори прибягват към алтернативни методи на транспорт, за да пренесат тела на свои близки до гробището. Поради недостиг на гориво, те не могат да използват автомобили. Видео показва как хората товарят телата в каруци, теглени от магарета.

Разселване

Хората страдат не само от смъртта и въздушните удари. По данни на ООН около един милион души в Газа са били разселени, което е половината население. Задълбочава се и кризата с липсата на достатъчно места за подслон. 

Снимка: Ройтерс

В една от къщите в Газа се налага 57 души да спят „на смени“. Там живее и Наджла Шава - една от стотиците хиляди хора, които напускат домовете си и се местят на юг след предупрежденията на израелските военни. С нея са и двете ѝ дъщери - на 9 и 6 години.

Снимка: Ройтерс

„За съжаление, на такава възраст те знаят повече, отколкото трябва. Спим на смени, защото няма място, нощем е много страшно, но си казвам: „Всичко е наред, още не е върху мен“, разказва Наджла Шава в предаването Today на BBC Radio 4.

Снимка: Reuters