Още по-строги строги мерки срещу разпространението на коронавируса приемат в Италия, след като тази неделя страната отбеляза трагичен рекорд по брой на починалите болни от COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

Само за вчерашния ден италианските служби съобщават за близо 800 смъртни случая, а общият брой на загиналите от корона вирус в страната вече наближават 5 хиляди. Инфектираните италианци по официални данни са над 53 хиляди души.

Китай, Куба и Русия изпращат лекари на помощ на Италия в борбата с коронавируса.

Премиерът Джузепе Конте обяви късно снощи затварянето на фабриките в цяла Италия, с изключение на тези за продукти от първа необходимост. Остават гарантирани  супермаркетите, аптеките, банки, пощи и застрахователни услуги.

След спешните призиви на местните управители и кметове, правителството одобри по-строги правила късно в петък, за да се избегне гражданите да напускат домовете си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е най-тежката криза в страната след Втората световна война. Само производствата, които са жизнено необходими ще останат да работят. Налага се да забавим производствената мощ на страната, но не и да я спираме“, заяви премиерът Конте.

Според новите правила всички паркове са затворени и пътуването до вторите ваканционни домове през почивните дни е забранено.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мисля, че вече сме въвели всички възможни предпазни мерки, преди да се наложи да блокираме цялата държава“, заяви Анджело Борели, ръководител Гражданска защита.

Заниманията на открито също са допълнително ограничени, като джогингът е разрешен само в близост до дома, в радиус от 200 метра.

Снимка: btvnovinite.bg

Армията започна да патрулира улиците в няколко региона в опит да намали нарушенията на забраната за излизане.

Вирусолози в Италия изказаха хипотезата, че мутация на вируса е причината за агресивността му, довела до високия брой смъртни случаи.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 542 056 47 601 347 381 2 321 556
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 542 056 47 601 347 381
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer