Коронавирусът забавя своето разпространение в Китай. Там обаче расте броя на заразените, които се връщат от Европа.

На Стария континент най-тежко продължава да бъде положението в Италия.  Там само в Ломбардия за последното денонощие починаха още 546 души, а по последни данни за цялата страна са 793. До снощи починалите в страната бяха 4032.

Снимка: btvnovinite.bg

Тревожно бързо нараства и броят на заразените и починалите в Испания.  Там смъртните случаи вече са над 1300, а заболелите – близо 25 хиляди.

Снимка: btvnovinite.bg

В Мадрид конгресен център спешно се преобразува във военно-полева болница. Полицията и армията следят за спазването на строгите ограничения за движение на обществени места.

На Канарските острови са блокирани над 50 000 туристи, които не могат да се приберат по домовете си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искам да се върна във Франция, но всички полети са отменени и още съм, чакам от четвъртък. Скоро ще затворят и хотела. Просто чакам за някакъв полет, за да се прибера у дома“, споделя един от блокираните.

Световната здравна организация призова за още по-голяма солидарност както между държавите, така и между хората. И препоръча на младите хора да проявяват повече разум.

„Днес имам послание към младите хора – не смятайте, че сте непобедими. Този вирус може да ви изпрати в болница за седмици, а може и да ви убие“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аденом Гебрейесус.

Пълните с хора до вчера плажове в Австралия и Съединените щати вече са пусти след призива на Световната здравна организация. Германия първа се възползва от облекченията за бюджетна дисциплина, обявени от Европейската комисия, и обяви план за 150 милиарда евро за справяне с последствията от заразата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!