Бергамо, най-горещата точка на заразени с COVID-19 в Италия, очаква своя пик тази неделя, според разказа на наш сънародник там.

Пенчо Митев казва, че вирусът може да премине през нас почти незабелязано, а заразата пълзи навсякъде.

Снимка: btvnovinite.bg

„Моя позната, която работи в една от добрите болници, имала в началото неразположение, мислейки, че е от многото часове работа, тъй като те дават повече от 8 часа на ден. Няколко дни е имала температура, след това е имала мускулни болки по тялото“, споделя Пенчо.

По думите му тя се заразила в хода на работата си и към момента кара лека форма на вируса в домашни условия и чака да премине 14-дневният срок след температурата, за да бъде изследвана отново и да се върне на работа.

Пенчо има собствен бизнес в сферата на търговията. Сега работата му е блокирана. Разчита на италианското правителство за финансова подкрепа.

Снимка: btvnovinite.bg

Вярва, че страната ще се справи и не мисли да се завръща в България след като всичко отмине. 

Снимка: btvnovinite.bg

Мнението на Пенчо споделя и Ценка Костадинова, която работи в сферата на ресторантьорството. Преди седмица работното ѝ място в град в Северна Италия затваря и тя се мести в южната част на ботуша - Калабрия.

Така има наблюдения и от двете части на страната.

„Тук, специално в здравеопазването през последните години бяха закрити много болници. В момента с помощта на правителството се откриват тези, които бяха затворени. Има много доброволци, които се включват“, споделя тя.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите ѝ проверките са строи, градът е блокиран. От няколко дни има и наблюдения по въздуха, а хеликоптери обикалят до късно вечер.

Ценка разказва, че в блока, в който живее 80% са само възрастни хора.

„Няма да видите никой по стълбището. Всички спазват указанията, даже 3 пъти през деня правят дезинфекция на входа. Има бележка на асансьора по един човек да влиза и всичко се спазва“, подчертава тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя заяви, че е подписан декрет, чрез който се спират плащания на заеми на всички останали данъци. Освен това семействата с деца ще са подпомогнати, няма да има съкращения на работещите. Те ще получат 80% от възнагражденията си.

В другата част на Средиземно море – на Пиренейския полуостров – Пламена Димитрова живее от 18 години в испанската столица Мадрид.

Работи във фирма за поправка на дрехи висша мода. Казва, че вирусът в Испания се разпространява много по-бързо от Италия.

Снимка: btvnovinite.bg
„Временно преминаваме към системата на социалното осигуряване, те ни плащат 70% от заплатите. Ще има улеснения за ипотеките, за фактурите за ток, вода и газ“, споделя тя.

По думите ѝ малкият бизнес е застрашен. Съпругът ѝ има фирма за ремонт по къщите и в момента работата му е парализирана и няма откъде да се снабди с материали.

Снимка: btvnovinite.bg

„Двама от работниците му са с коронавирус и той е бил контактен с тях до четвъртък - единият е доста зле - на 35 години е и в момента се обдишва и не може да се храни. От няколко дни е на системи“, разказва Пламена.

Според нашата сънародничка 50 хил. млади лекари, които ще се дипломират през май вече са мобилизирани да работят независимо от специлаността им.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!