Комбинация от антивирусни лекарства, които се използват за лечението на милиони хора по света от хепатит С, дават обещаващи резултати при пациенти с COVID-19. Експерименталното лечение на новия коронавирус е проведено в болници в Иран, пише „Фейненшъл таймс“.

Проведени са общо три клинични проучвания, при които 94% от всички участници с COVID-19 са се подобрили след прием на софосбувир и даклатасвир. При всички се наблюдава успешно смъкване на температурата и подобряване на дишането.

Смъртността за тези, които приемат лекарствата е спаднала до едва 5% в сравнение с 20% за тези, които не са на тази терапия.

Американският топ вирусолог Антъни Фаучи коментира, че резултатите от проучванията са „изключително интересни, провокативни и обнадеждаващи“.

„Имаме отчайваща нужда от антивирусни препарати, които можем да прилагаме в началото на болестта, за да не се налага хоспитализация на повече пациенти с COVID-19. Призовавам да продължим тези изследвания, за да сме сигурни“, каза Фаучи.

Двата използвани препарата са част от списък с вече съществуващи антивирусни лекарства, за които се знае, че имат позитивен ефект при лечението на коронавирус. Те вече се използват на места по света за облекчаване на болестта.

В този списък попадат също дексаметазон и ремдесивир.

Софосбувир и даклатасвир са достъпни по цял свят, като в проучванията е използвана комбинация от двете лекарства с име „Соводак“.

Учените предупреждават, че в проучванията са участвали малка бройка пациенти и резултатите трябва да бъдат повторени при поне още едно клинично изпитване с повече хора и плацебо контролна група.

Единственото друго лекарство, което категорично има позитивен ефект при лечението на COVID-19 е ремдесивир. Медикаментът драстично намалява престоя в болница за по-тежко болните пациенти, но за сметка на това смъртността на болестта не спада.