Затоплянето на планетата удвоява вероятността от екстремни дъждове, подобни на тези, които вече връхлетяха Централна Европа през септември, установява проучване.

Изследователите твърдят, че глобалното затопляне е влошило състоянието на четирите дни на проливни дъждове от бурята „Борис“.

Според Световната метеорологична служба (WWA) дъждовете са се усилили с поне 7% в резултат на изменението на климата, което е довело до това, че градовете са били засегнати от количества вода, които биха били наполовина по-малко вероятни, ако хората не бяха затоплили планетата.

„Тенденцията е ясна“, казва Богдан Чойницки, климатолог от Университета по природни науки в Познан и съавтор на изследването.

„Ако хората продължават да пълнят атмосферата с емисии от изкопаеми горива, ситуацията ще бъде по-тежка“, допълва той.

Кадър от Полша.
Снимка: Ройтерс

 

В средата на септември бурята „Борис“ премина над Централна Европа и изсипа рекордни количества дъжд в Австрия, Чешката република, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Проливните дъждове превърнаха спокойни потоци в диви реки, предизвиквайки наводнения, които разрушиха домове и убиха две дузини хора.

Кадър от Полша.
Снимка: Ройтерс

Изследователите заявиха, че мерките за адаптация са намалили броя на жертвите в сравнение с подобни наводнения, засегнали региона през 1997 г. и 2002 г. Те призоваха за по-добра защита от наводнения, системи за предупреждение и планове за реакция при бедствия и предупредиха да не се продължава с възстановяването на сгради в застрашени от наводнения региони.

Кадър от САЩ.
Снимка: Ройтерс

„Тези наводнения показват колко скъпо ни струват промените в климата“, казва Мая Валберг, технически съветник в Центъра за климата на Червения кръст и Червения полумесец и съавтор на проучването.

„Дори и с дни на подготовка, наводненията все пак опустошиха градове, разрушиха хиляди домове и накараха Европейския съюз да обещае помощ в размер на 10 млрд. евро“, допълва тя.

Кадър от САЩ.
Снимка: Ройтерс

Бързите проучвания, които използват утвърдени методи, но се публикуват, преди да преминат през дълги процедури на рецензиране, изследват как човешката дейност влияе върху екстремните метеорологични условия непосредствено след бедствието.

Учените сравняват валежите, регистрирани в Централна Европа за четирите дни през септември, с количествата, симулирани за свят, който е с 1,3° C по-студен - нивото на затопляне, причинено до момента от изгарянето на изкопаеми горива и унищожаването на природата. Те приписват на човешкото влияние „удвояване на вероятността и 7% увеличение на интензивността“.

Физиците са доказали, че всеки градус по Целзий затопляне позволява на въздуха да задържи 7% повече влага, но дали това ще се случи, зависи от наличието на вода.

Кадър от САЩ.
Снимка: Ройтерс

Дъждовете в Централна Европа се отприщиха, когато студеният въздух от Арктика срещна топлия, влажен въздух от Средиземно и Черно море.

По-топлите морета засилват дъждовната част от хидрологичния цикъл, въпреки че тенденцията в някои части на сушата е към по-сухи условия, казва Мирослав Трънка, климатолог от Института за изследване на глобалните промени. Според него, когато условията са подходящи, „може да има наводнения „на стероиди“.

Кадър от Филипините.
Снимка: Ройтерс

Трънка сравнява факторите, които водят до екстремни валежи, с играта на лотария. Според него увеличаването на риска от глобалното затопляне е като закупуване на повече лотарийни билети, което се прави за по-дълъг период от време, и промяна на правилата, така че повече комбинации от числа да доведат до печалба.

„Ако залагате достатъчно дълго, имате по-голям шанс за джакпот“, казва Трънка.

Проучването установява, че подобни по-силни валежи ще има, ако светът се затопли с 2C над прединдустриалните нива.

Други фактори биха могли да увеличат още повече този ефект, като например вълнообразното струйно течение, за което някои учени подозират, че в резултат на глобалното затопляне все повече задържа метеорологичните системи на едно място.

Проучване, публикувано в Nature Scientific Reports прогнозира, че подобни блокиращи системи ще се увеличат при средните и най-лошите сценарии за емисиите.

Хейли Фаулър, климатолог от университета в Нюкасъл, заяви: „Тези големи бури, откъснати от струйното течение, могат да се задържат на едно място и да предизвикат огромни количества валежи, подхранвани от повишената влага и енергия от океаните, които са рекордно топли“.

„Тези „блокирани“ бавно движещи се бури стават все по-чести и се очаква да се увеличат още повече при допълнително затопляне“, добави тя.

„Въпросът не е дали трябва да се адаптираме към повече такива видове бури, а дали можем да го направим“, допълва експертът.