Откриха опасна бактерия, която се среща главно в суровото пилешко месо. В българските притицеферми обаче бацилът не е открит, обявиха от Агенцията по храните.

Европейската агенция по безопасност на храните предупреди, че се е увеличил броят на хората, които се оплакват от болки в стомаха и висока температура. Бактерията обаче не крие сериозна опасност за здравето. Неразположението, което предизивиква, отшумява за часове. Човек може да се зарази и от мръсни ръце.

Още през 2008 г. у нас са взети 350 проби за наличие на „кампило-бактер" и всичките са отрицателни. В европейски мащаб обаче случаите на заразени хора са се увеличи със 7% през 2010 г. Този вид бактерия е широко разпостранена в животновъдните обекти, не само в обектите с птици, също така и в обектите със свине.

Директорът на Агенцията по храните Йордан Войнов уточни, че човек може да се разболее, само ако яде сурово месо.