COVID ограниченията през миналата година временно са подобрили качеството на въздуха на редица места по света, особено в градските райони, сочи нов доклад на Световната метеорологична организация (WMO), предаде „Ройтерс“.

Според специализираната агенция на ООН краткотрайната промяна не може да замести дълготрайните действия срещу изменението на климата.

Замърсяването на въздуха, особено с фини прахови частици, сериозно засяга човешкото здраве и е свързано с милиони смъртни случаи всяка година. Докладът на WMO се основава на проучвания за това как ключовите замърсители на въздуха се държат в и около десетки градове по света. Анализът показва намаление с до 40% при малки концентрации на частици по време на локдауна в сравнение със същите периоди през 2015-2019 г., отбеляза телевизия Ен Ди Ти Ви.

Докладът обаче предполага, че ситуацията е по-комплексна. Дори когато вредните емисии, причинени от човека, са спаднали, екстремните метеорологични условия, подхранвани от изменението на климата, са повлияли на качеството на въздуха.

Въпреки че COVID ограниченията доведоха до намаляване на емисиите на парникови газове, като въглероден диоксид, които затоплят климата, те засегнаха и емисиите на частици, които спомагат за охлаждането на атмосферата, като тези, съдържащи сяра, обясни Оксана Тарасова, ръководител на Oтдела за изследване на атмосферната среда в WMO.

И докато намаляването на частиците от всякакъв вид в атмосферата е добро за човешкото здраве, някои спадове всъщност могат да подхранват изменението на климата.

Тъй като емисиите, причинени от човека, са спаднали на много места, е имало увеличение на нивата на озон, който в стратосферата осигурява важна защита от причиняващите рак ултравиолетови лъчи, отбелязва WMO.