През последните девет месеца цената на акциите на закъсалата американска компания за продажба на електроника и игри „ГеймСтоп“ скочи с 1500%. Само в периода от 7 до 27 януари цената на един дял нарасна от 18 долара до 347.

Снимка: iStock

А най-учудващото е, че това поскъпване е в противоречие на всички анализи и прогнози на големите финансови компании и институции на „Уолстриийт“. Скокът на ценните книжа предизвика загуба за много професионални брокери, а виновни се оказват голяма група малки инвеститори, които с координирани действия вадят пазара от релси.

Някои сравняват случилото се с щурма на Капитолия - организирано надигане срещу елитите, при това на техен терен.

Когато акулите те надушат...

Как се стигна до тази ситуация? През последните години финансовите акули залагат, че цената на дяловете на „ГеймСтоп“ ще продължи да пада, особено след като компанията се сблъска с някои трудности и спря да изплаща дивиденти на притежателите на нейни акции. Някои анализатори дори предричаха фалит за фирмата, чиито златни дни са преди близо 2 десетилетия, когато за да притежаваш компютърна игра, трябваше да купиш диск от магазин.

Снимка: iStock

Много брокери постоянно „шортираха“ дяловете на компанията на пазара. За незапознатите с финансовия жаргон, това означава, че борсовите посредници са заемали акции на „ГеймСтоп“ срещу малка такса и са ги продавали веднага на борсата, но също така са поемали задължението да купят същия брой дялове на компанията по-късно. Това би им донесло печалба само ако цената на ценните книжа продължава да пада. Но ако тя се вдигне, те ще понесат големи загуби.

Точно това се случи и акциите на „ГеймСтоп“, а причината за загубите на големите финансови брокери се оказаха група начинаещи инвеститори, обединени в един форум на платформата „Редит“.

Малките риби отвръщат на удара

Още през 2019 г. някои членове на форума, които се занимават с анализ на финансовите пазари, публикуват мнения, че акциите на компанията са прекалено „недооценени“ и е възможно да има повишение на тяхната цена. През април миналата година един от членовете на форума публикува пост, че ситуацията им дава възможност „да направят най-голямото „късо изстискване“ (short squeeze) в живота им“. Тоест да повишат цената на ценните книжа и да принудят брокерите от „Уолстрийт“ да ги изкупят на нея.

Първоначално неговото мнение не печели много поддръжници, но нещата се променят, когато през август магнатът Роб Коен, собственик на компания за храна и аксесоари за домашни любимци, купува 9% от акциите на „ГеймСтоп“ и обявява своето намерение да реорганизира компанията. Новината се отразява положително на цената на дяловете на „ГеймСтоп“ и те скачат от 5 до близо 20 долара.

Включването на Коен във фирмата привлича и вниманието на участниците във форума на „Редит“ и все повече от тях започват да вярват, че цената на въпросните ценни книжа ще продължи да се вдига и увеличават инвестициите си. За разлика от тях обаче, повечето брокери на „Уолстрийт“ продължават да „шортират“ пазара.

Малките инвеститори обаче решават да им дадат урок. Хиляди потребители използват приложения, с които може да се купи "част" от акция без комисиона и така изкривяват сложните алгоритмични модели на професионалните трейдъри.

Някои от участниците в "бунта" дори призовават своите борсови агенти да не дават акции „ГеймСтоп“ на финансови компании, които искат да „шортират“ стойността на компанията. Някои стигат и по-далеч. Основателят на компанията за финансови анализи „Ситрон Рисърч“ Андрю Лефт споделя, че е бил заплашван с хакване на неговите видеа, в които прогнозира по-ниска цена на акциите на фирмата за електроника и компютърни игри.

Междувременно цената на акциите продължава да се вдига, тъй като финансовите брокери, които са я „шортирали“, са принудени да купуват обратно дяловете на по-високи стойности, а това кара все повече хора да купуват ценните книжа и да ги продават по-скъпо.

Снимка: iStock

Повишението на стойността на акциите предизвика големи загуби за един от големите хедж фондове на „Уолстрийт“ – „Мелвин Кепитъл Мениджмънт“, който е теглил 2,75 милиарда долара заем, за да покрие позициите си „шортирани“ акции на „ГеймСтоп“ и да се спаси от фалит.

Съвременните пазарни фундаменталисти не обичат особено цитатите на Джон Мейнард Кейнс, но преди около век той отбелязва доста вярното в случая: "Пазарите могат да бъдат ирационални за повече време, отколкото вие можете да останете платежоспособни"...

Един добър урок

Междувременно, много инвеститори в акции на фирмата за електроника и компютърни игри пък станаха милионери в рамките на няколко седмици. Според повечето анализатори това изкуствено покачване на цената не може да продължи дълго и скоро ще има спад, но „Уолстрийт“ е получил ценен урок.

Случилото се обаче повдигна въпроса и доколко допустимо е да се манипулира цената на акциите от страна на потребителите на „Редит“. Белият дом потвърди, че финансовият секретар Джанет Йелън проучва случая, но според повечето експерти трудно може да бъде повдигнато обвинение на участниците във форума.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!