Стана ли биткойнът сигурна инвестиция като златото, долара и еврото? Този въпрос от няколко седмици си задават всички във финансовите среди.

За по-малко от месец - от 18 декември до днес, биткойнът на борсата удвои стойността си от 18 хиляди долара на около 40 хиляди долара.
 

Обяснението за рязкото поскъпване е, че в новата криптовалута, освен дребни спекуланти, вече инвестират и големи частни инвестиционни банки и фондове.

Но много от финансовите регулатори и централните банки по света са резервирани и предупреждават инвеститорите, че тази валута колкото е удобна, толкова е и противоречива, високорискова и опасна за света.

Биткойнът е създаден с идеята да се правят бързи плащания през интернет, като се спестяват сериозни банкови такси и комисионни, но от друга страна с криптовалутата много лесно може да се перат пари или да се правят анонимни и непроследими плащания, покупки на оръжия и наркотици през така наречения Даркнет, или пък да се финансират терористични организации.

Ако големите държави въведат строга регулация, дори ако забранят и криминализират плащанията с биткойни, това може да се окаже инвестиционен балон и да се предизвика нова световна финансова криза, а милиони да загубят спестяванията си.

Инвестициите в биткойни стават по два начина - да си ги произведеш сам с мощен компютър, наричан копачка, което отнема време и голяма сметка за ток, или да си купиш криптовалута от финансовия пазар с надеждата, че цената ще се увеличи. Това прави и Васил Альошин.

„Вижда се дупка във финансовата система - по-скоро несъвършенства, принтират се хартиени пари, които не свършват и инфлацията следователно ще се покачи, хората виждат алтернатива в това и инвестират в бъдещето“, смята Васил Альошин - търговец на криптовалута.

Ако биткойните продължат да поскъпват, може да се генерират големи печалби, но ако пазарът загуби интерес към тях, инвеститорите може и да понесат много голяма загуба, предупреждават инвестиционните консултанти.

„Изобщо всеки финансов инструмент, който се покачи 4 пъти за такъв кратък период от време, при това положение винаги има много сериозно движение в цената надолу“, казва Цветослав Цачев – инвестиционен консултант.

Българинът остава консервативен по отношение на инвестициите си. Освен в банка, влага парите си основно в недвижими имоти. Цените на жилищата се запазиха въпреки кризата от коронавирус. Но се засилва интересът и към инвестиране в други инструменти.

„Всички компании, които са финтех- свързани с някаква иновация, свързани с онлайн извършване на услуга - са със страхотни и невиждани ръстове. Може да споменем компании като на визионера Мъск - тя има над 700 процента ръст само тази година“, обясни Андрей Георгиев – инвестиционен мениджър.

Расте и интересът към инвестиции в злато.

„През текущата година измерено в долари регистрира ръст от 24-25 процента, в евро 13-14 процента“, заяви Тони Панайотов - дилър на злато.

Много от инвеститорите, които не искат да поемат рискове, просто държат парите в банка.   

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!