Пандемията заради COVID-19 постави огромна част от населението на планетата под карантина. Милиарди по света се намират в домовете си, като част от единствената доказана мярка, ограничаваща разпространението на коронавируса – социалната изолация и дистанция.

Стоенето у дома обаче, колкото благоприятно и дори ползотворно, може да бъде и опасно. Именно сега е моментът, в който обществото е податливо на емоции, фалшиви новини и ... онлайн екстремизъм.

Списание „Тайм“ пише, че по време на дългите дни на изолация, потреблението на интернет е нараснало с между 12 до 15%. Голяма част от това време обаче е прекарано в слабо контролирани интернет форуми и социални медии.

Снимка: Getty Images

Това събужда притесненията на експертите по борбата с екстремизма за това, че крайнодесни организации и т.нар групи на омразата имат потенциала да се възползват от крехката и до голяма част объркана ситуация.

Расизъм по време на пандемия

Специалистът към групата за подкрепа „Живот след омразата“ Брад Галоуей извършва мониторинг на крайнодесни интернет форуми. Наблюденията му потвърждават притесненията на мнозина – забелязва се голям брой антисемитски, ксенофобски и расистки онлайн публикации, касаещи COVID-19.

Индиректно в тази категория попадат и редица световни лидери. Един от тях е американският президент Доналд Тръмп, който провокира гневни реакции като продължително наричаше заболяването „китайският грип“. Към него се присъединява и унгарският премиер Виктор Орбан, който пък обвиняваше мигранти за разнасянето на болестта.

Въпреки това президентът Тръмп се отдръпна от собствената си реторика, като подчерта, че е важно да „се защитава азиатско-американското общество“. Но щетата вече беше нанесена, пише още „Тайм“.

Снимка: Getty Images

Southern Poverty Law Center съобщава, че случаите на расистки нападки и атаки към азиатците с американски произход са се увеличили откакто започна глобалното разпространение на COVID-19. Освен това SPLC твърди, че думите на държавния глава създават благоприятен климат за омраза, която прониква в страната и поставя гражданите под риск.

„Екстремистите се подхранват от всякакъв вид обществено разделение. В момента хората са чувствителни и точно сега е времето те да се възползват от това“, твърди Галоуей.

Омраза във възход

Според Индекса на глобалния тероризъм (Global Terrorism Index) подкрепата за крайнодесни групи расте главоломно по целия свят – с 320% са се увеличили терористичните атаки, извършени от крайнодесни екстремисти през последните 5 години.

Снимка: Getty Images

Галоуей смята, че пандемията играе роля в сюжета на екстремистите и подхранва социални конфликти и вълнения за „края на света“ – сценарий, в който настоящите режими могат да бъдат заменени от обществата, за които бленуват белите супремасисти.

Други експерти забелязват активност от страна на ислямистките групировки, които обясняват пандемията като „болезнени мъки срещу кръстоносните нации“.

Шведският консултант за борба с екстремизма Робърт Оръл, който съветва и ЕС, казва, че екстремистките групировки също използват провалите на правителствата. По думите му екстремистите обръщат поглед към социалните вълнения и се опитват да покажат, че те са тези, които са в състояние да осигурят сигурност и безопасност.

Снимка: Getty Images

Също така смята, че сега е времето правителствата и управленията да спечелят доверието на обществото. „Важно е да има лидерство, комуникация и изграждане на чувството за общност, вместо разделение и поляризация“, подчертава експертът.

Как можем да отвърнем на екстремизма?

Други пък виждат надежда във всекидневните малки жестове, които хората правят – наздравици през балконите, песни, ръкопляскания, помощ и подкрепа за най-уязвимите и т.н.

Снимка: Getty Images

„Ако тази доброта издържи и след коронавируса, ще бъде трудно на екстремистките групировки да удържат позициите си“, смята съветникът по антиекстремизъм Хадия Масиех.

Според нея волята да бъдем добри с другите ще убие вируса, наречен екстремизъм.