Заради изолацията се наблюдава ръст на случаите на домашно насилие. Над 550 са обажданията на горещата телефонна линия, която до няколко дни отново ще бъде денонощна.

Снимка: btvnovinite.bg

В капана на домашното насилие може да попадне всеки. Диана Николова е една от жените, преживели системен побой. Но не се чувства жертва. Травмата е зад гърба й.

Снимка: btvnovinite.bg

„Където има един шамар, ще има и последствия, ще има втори, трети. Няма смисъл да си мълчат и да си казват, че това ще отмине“, това съветва другите жертви на домашен тормоз Диана.

Малцина се осмеляват да потърсят помощ.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради изолацията вкъщи случаите на тормоз у дома се увеличават, казват от фондация „Анимус“. От януари досега на телефонната линия са се обадили 555 хора в беда.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Да, ескалира домашното насилие в този момент на изолация. Ако ти не си съпричастен, ако това не те докосне, ти не помагаш“, категорична е  Надежда Стойчева, директор на фондация „Анимус“.

Сигналите за домашно насилие приемат доброволци. Гласът от другата страна на телефонната слушалка днес е на незрящият Иван. Доброволец е от 8 години.

Разказва, че основно разговаря с „хора, които са били току-що пребити; хора, които преживяват системно физическо насилие, побой, заплахи за убийство“.

Макар да е лишен от зрението си, той притежава сетива да разбира чуждата болка и да помага. Най-често жертвата е жена.

Снимка: btvnovinite.bg

„Винаги е уплашена, чувства се обезценена и омаловажена“, обяснява Иван.

Доброволците на горещата линия като Иван са 30. 

Толкова жени са починали след побой или скандал у дома през 2019 г. От фондация „Анимус“ казват, че изолацията в последния месец води до бум на случаите на физически и психически тормоз.

„Ако той притежава оръжие, ако се заканва за убийство, ако е извършвал насилие и агресия, което се приближава до убийството, жертвата трябва да потърси полиция“, съветва Надежда Косева.

А докато психолозите изслушват жертвите, адвокатите защитават пострадалите.

„Аз се ужасих, имаше 1 седмица, в която получих около 5-6 кървави снимки на жени, обезобразени  нито една от тях не се свърза впоследствие с мен“, разказва адвокат Йорданка Бекирска.

Дори за по-малко от 24 часа съдът издава заповед за незабавна защита, уверява Бекирска.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сега в извънредното положение става и по-бързо, защото съдът не е толкова натоварен, съдът ще им осигури нужната защита“, казва адвокатът по семейно право. 

След това на ход е полицията.

„Правилото е насилникът  - може да е жена или мъж – той се отстранява от жилището, а не жертвата да се чуди къде да се спаси“, обяснява адвокат Бекирска.

Домашното насилие от миналата година е престъпление в Наказателния кодекс и се наказва до 10 години затвор, а за убийство на половинка присъдата е 20 години или доживотен без право на замяна, за най-тежките случаи.