ВКС окончателно осъди на 30 години затвор Божидар Димитров за убийството на Вероника Петрова в столичния кв. "Свобода" през 2018 г., предаде БТА.

Случаят придоби обществено внимание, след като стана известно, че Димитров системно е тормозил 24-годишната жена и са били подавани сигнали до полицията за насилие. Съседите разказваха пред bTV, че често са чували скандали и побоища от апартамента, викали са полиция, но мъжът не отварял вратата на пристигалите на място униформени. На събрание на живущите Божидар се оплакал, че „имал проблеми с това момиче“, че „му пречила в живота“.

В решението на ВКС пише, че деянието на подсъдимия Димитров „се явява като логичен завършек на упражнявания във времето над пострадалата продължителен системен физически и психически тормоз, с който тя не е успяла да се справи поради интелектуалния ѝ дефицит и манипулируемост, както и заради нехайството на близките ѝ и тромавостта в действията на съответните държавни институции за социална защита на такива лица“.

На първа инстанция Димитров получи 20 г. затвор, а при обжалването наказанието скочи на 30 г. – решение на съда, което според защитата е „явна несправедливост на наказанието“.

ВКС е отхвърлил искането на Димитров делото му да се върне на първа инстанция.