Лидерът на управляващата партия в Румъния Ливиу Драгня отива в затвора, след като Върховният съд в страната потвърди присъдата му от 3 години и половина заради корупция, информира „Ройтерс”.

Междувременно хиляди румънци излязоха по улиците на Букурещ, за да отпразнуват новината. Те призоваха правителството да продължи борбата с корупцията по високите етажи на властта и реформата в съдебната система.

Миналата година политикът обжалва присъдата, постановена му на първа инстанция. Решението от вчера обаче е окончателно и се очаква до 24 часа присъдата на Драгня да влезе в сила. Върховният съд потвърди присъдата на предишната инстанция с  четири от пет гласа. Един от съдиите е бил на особено мнение.

Драгня е обвинен, че се е възползвал от служебното си положение, за да осигури постове в държавната администрация на две жени, които по това време са работили за Социалистическата партия. Адриана Боторегиану и Аниса Стоица са били фиктивно наети в Дирекцията за социална помощ и закрила на детето в Телеорман, но не са изпълнявали задълженията си и не са се явявали на работата, за която са били наети.

Флореа Алесу, бившият директор на Главната дирекция за социална помощ и закрила на детето в Телеорман, също е осъдена на 3 години и седем месеца затвор по това дело. Други ответници в процеса получиха намаление на присъдите от Върховния касационен съд въз основание на апела на техните адвокати.

Ливиу Драгня, Флореа Алесу и Аниса Стоица ще трябва да заплатят и 23 445 леи обезщетение за несправедливо получените от Стоица заплати и още 60 205 леи за заплатите, изплатени на Адриана Боторегиано.

„Досието на Ливиу Драгня не е тънко. Той е с двегодишна условна присъда за измама с гласове от референдума през 2012 г.”, напомня Петър Нанев в bTV Репортерите: Румъния днес. Драгня официално е обвинен и за злоупотреба с евросредства в размер на 20 милиона евро.

„Оттогава имахме трима премиери, защото Ливиу Драгня, лидерът на социалдемократическата партия, настоява правителството да приема извънредни постановления, които ще разрешат неговите криминални проблеми”, твърди още Лаура Стефан.

Драгня не присъстваше в съдебната зала днес. Това е втори удар срещу него в рамките на ден, след като неговата лява Социалдемократическа партия загуби вота в Румъния за Европейски парламент.

Решението на съда крие риск да сложи край на политическата му кариера.