Върховният касационен съд на Румъния осъди лидера на Социалдемократическата партия и председател на Камарата на депутатите Ливиу Драгня на 3,5 години затвор. Присъдата е по обвинения в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение и подлежи на обжалване, предаде ТАСС, като се позова на Аджерпрес.

Обвиненията се отнасят до времето, когато Драгня бе председател на Окръжния съвет на окръг Телеорман от 2000 до 2012 г.  

Прокурорите твърдят, че Ливиу Драгня се е намесил при наемането на работа на две служителки в Главната дирекция за социална помощ и закрила на детето в Телеорман, които реално никога не са работили там, макар да са получавали заплати, а всъщност са работели в окръжната организация на Социалдемократическата партия. По този начин държавният бюджет е бил ощетен със сумата от 108 612 леи. 

Обвинението поиска присъда от над седем години затвор ефективно, както и анулиране на условната присъда от две години затвор по делото за референдума от 2012 г. за отстраняване на тогавашния президент на страната Траян Бъсеску. 

Ливиу Драгня отхвърля обвиненията и твърди, че е "мишена" на Националната дирекция за борба с корупцията, както и че делото е изградено въз основа на "клюки".

Условната присъда по делото за изборни измами попречи на Драгня да стане премиер, отбелязва БТА.