„Над 6 милиона румънци казаха „Да" на референдума, който свиках за бъдещето на Румъния, и дадоха по този начин суров урок на популизма, демагогията и антиевропейския и антиправосъден дискурс, използван от Социалдемократическата партия в кампанията ѝ и не само”, заяви президентът на северната ни съседка Клаус Йоханис.

На референдума за правосъдието, свикан от президента, който се състоя успоредно с евроизборите вчера, гласуваха над 40 процента от имащите право на глас, а над 80 процента са отговорили положително на двата въпроса, според предварителни резултати.

„Подкрепяте ли забрана на амнистия и помилване в случаи, свързани с корупция?" и „Подкрепяте ли забраната за приемане на извънредни постановления от страна на правителството в областта на престъпления, наказания и съдебна организация?" бяха двата въпроса на референдума, на които румънците трябваше да отговорят.

„Вчера спечели европейската, демократичната Румъния, в която правосъдието е и трябва да остане независимо, Румъния, в която крадците и престъпниците стоят в затвора, а не начело на държавата", заяви Йоханис и оцени като „впечатляваща" мобилизацията на гласоподавателите.

„Този вот ни показва, че демокрацията е узряла, че гражданите разбират какво мощно оръжие е вотът", подчерта още държавният глава.