Освен за евродепутати, румънците гласуваха и на референдум за реформи в правосъдието. Още в края на изборния ден стана ясно, че е достигнат прага на избирателната активност, необходима, за да е валиден референдума.

Изборите могат да бъдат обобщени като наказателна акция на румънския народ срещу управляващата Социалдемократическа партия и коалиционният й партньор.

Референдумът е валиден и той ще бъде задължителен за управляващите. Румънците трябваше да отговарят на два въпроса, така че да решат „за” или „против” са битката с корупцията да продължи по начина, по който продължаваше преди да дойде правителството на социалдемократите на власт.

Евроизборите са с много висока избирателна активност – близо 50%. Никога досега румънците на са гласували толкова активно.

Големият победител е Националната либерална партия с близо 27% и новосформираният „Съюз за спасение на Румъния” – 21,37% при над 96% от преброените гласове.

Управляващите социалдемократи получават малко над 23%, а коалиционният им партньор дори не прескача 5-процентната бариера и най-вероятно няма да изпрати представител в Европарламента.

Най-големият печеливш е президентът Клаус Йоханис, под чиято инициатива бе организиран референдумът. Наесен в страната предстоят президентски избори и той ще се кандидатира за втори мандат.

Твърде вероятно е след тези резултати да има нов състав на правителството и да се стигне до предсрочни парламентарни избори.