Единственият оцелял участник от групата нападатели от "Ислямска държава", които извършиха терористични атаки в Париж през 2015 г., помоли за снизходителност по време на последното си явяване в съда днес, призна, че е "направил грешки", но обяви: "Не съм убиец", предаде Асошиейтед прес.

Салах Абдеслам е един от основните заподозрени за извършването на най-тежките атаки в мирно време във Франция на 13 ноември 2015 г., в които загинаха 130 души. Срещу него и още 19 други мъже се води дело, като за тях се подозира, че са изиграли критична роля в извършването на организираните от "Ислямска държава" атаки в парижка музикална зала, кафенета и на националния стадион.

В своите заключителни пледоарии този месец френски прокурори поискаха доживотна присъда без възможност за предсрочно освобождаване за Абдеслам. Те повдигнаха срещу него множество обвинения в убийство, съучастие в убийство, участие в терористична организация и участие в заговор за убийство.

Очаква се присъдата по историческото дело да бъде обявена в сряда.

Абдеслам днес се извини на близките на жертвите и каза, че разкаянието и мъката му за убитите 130 души и ранените повече 400 души са сърдечни и искрени. "Кой може да поднесе неискрени извинения за толкова много страдания", каза той. Абдеслам призна, че е направил грешки, но обяви: "Не съм убиец".

От началото на делото миналия септември Абдеслам на няколко пъти се държа дръзко, но през по-голямата част от процеса отказваше да отговаря на въпроси и мълчеше. През април той проговори и в продължение на няколко дни даде подробни показания, които на моменти противоречаха на предишни негови изявления, включително за верността му към "Ислямска държава".