Над 120 души са убити при няколко терористични атаки във френската столица Париж. Атакувани бяха няколко ресторанта, стадионът "Стад дьо Франс", както и концертна зала. Именно в зала "Батаклан" загинаха най-много души - около 100.

Президентът Франсоа Оланд обяви извънредно положение и нарече нападенията "терористична атака".

Границите на Франция са затворени, а властите призоваха хората да не излизат от домовете си.

В Париж е обявен вечерен час - за първи път от 1994 г. насам. 

Източници от западни разузнавания споделят, че зад нападенията най-вероятно стоят ислямистки бойни групи.

След атаките Белгия обяви, че връща контрола по границата си със Франция.

Правителствен говорител подчерта, че това не означава затваряне на границата, а само проверки на пасажерите, които пристигат от Франция по шосе, с влак или със самолет.

При една от атаките мъж откри стрелба с автоматично оръжие в камбоджански ресторант в парижкия 11 район.

На "Стад дьо Франс" е имало няколко експлозии.

На същия стадион Франция посрещаше отбора на Германия в приятелски мач по футбол. Сред публиката беше и президентът Франсоа Оланд.

В концертната зала "Батаклан" бяха взети заложници.

Един час след концерта на групата Eagles of Death Metal мъже са започнали да стрелят във въздуха. Терористите крещяли, че отмъщават на Франция за Сирия, съобщи френският канал BFM, като се позова на очевидец.

Неизвестните са стреляли и в множеството, възхвалявайки Аллах, съобщи пред радио France info един от зрителите, който е успял да избяга.

В началото на тази година ислямистки екстремисти атакуваха редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо". Убити бяха 12 души.

АП обръща внимание, че атакуваният днес ресторант се намира в близост до редакцията на изданието.

През август пък въоръжен с автомат "Калашников" мъж откри огън във влака Амстердам-Париж, но беше неутрализиран от трима американски пасажери.