Париж - петък, 13-и ноември, това е нощта, която Европа никога няма да забрави. 129 жертви, сред тях и български гражданин, и 352 ранени е равносметката от серията безпрецедентни атаки, които окървавиха Франция.

Идентифициран е един от терористите - той е французин, на 30 години, и фигурира в списък с крайно радикализирани лица. Сирийски паспорт е намерен до тялото на друг терорист.

Най-вероятно става въпрос за сценарий, при който чуждестранни граждани снощи са помагали при извършването на терористичните действия на френски джихадисти.

Париж преживя най-тежкото терористично нападение в историята на Европа след атентатите на гара Аточа в Мадрид през 2004 година.

На националния стадион "Стад дьо Франс" се играе приятелска футболна среща между Франция и Германия, а в зала Батаклан има рок концерт. С викове „Аллах е велик” вътре се втурват четирима терористи с автомати Калашников с експлозиви по телата си. Зрителите са били заклещени като в капан от нападателите.

„По средата на концерта се чуха гърмежи зад нас, като фойерверки. Помислихме си, че това е част от шоуто. Но внезапно хората се раздвижиха, изпоналягахме на земята и се струпахме едни до друг. Те стреляха безразборно във всички посоки”, заяви Ришар, посетител на концерта.

Снимка: Reuters

Нападателите са стреляли необезпокоявани срещу беззащитните хора в продължение на най-малко десет минути, като са имали време да сменят по няколко пълнителя.

Малко след 9 и 20 вечерта край стадиона отекват три експлозии. Мачът не е прекъснат, за да не настъпи паника, а след края на срещата зрителите остават на терена.

Снимка: БГНЕС

Същевременно срещу 4 ресторанта и барове са извършени още координирани атаки.

Снимка: БГНЕС

„Моментът, в който щеше да затвори, пресичах улицата и точно тогава, бум! Експлодира точно до мен! Всичко се взриви на парчета и почувствах, че всичко лети около мен, паднах и отхвръкнах назад! Това е телефонът, който пое удара, това е, което ме спаси в противен случай главата ми щеше да е взривена на парчета”, разказа Силвестър, оцелял при нападенията.

След нападенията парижани отвориха домовете си за хората, които заради полицейската блокада не могат да се приберат вкъщи, а много таксита возеха без пари.

Нападателите са били осем, като всичките са убити. Един от тях е бил със сирийски паспорт, като според гръцките гранични власти преди време е влязъл в Европа като бежанец.

Сред жертвите има и български гражданин.

Себастиен Проази е вечерял в бар "Камбоджа" - едно от заведенията, които терористите нападат във фаталния петък 13-и, потвърдиха негови близки пред bTV.

37-годишният Себастиен Проази, чиято майка е българка, има двойно гражданство - българско и френско. Загиналият мъж е кум на дъщерята на адвокат Величков. Заведението се намира на няколкостотин метра от блока, в който живеят дъщерята и зетят на адвокат Величков.

Близките на Себастиен разбират за смъртта му от неговите приятели, с които е бил в ресторанта.

Френският президент Франсоа Оланд определи атаките като „акт на война", на който страната му ще даде адекватен отговор. Президентът свика заседание на съвета за национална сигурност, след което обвини „Ислямска държава” за варварското нападение. В понеделник Франсоа Оланд ще свика извънредно заседание на двете камари на парламента и ще обяви тридневен траур.

Франция е във война и ще удря врага си "Ислямска държава", за да го унищожи, заяви френският премиер Манюел Валс след атентатите в Париж, взели 129 жертви, за които пое отговорност тази ислямистка групировка, предаде Франс прес.

"Ние сме във война. Ще удряме този враг, за да го унищожим" във Франция, в Европа и в Сирия и Ирак, заяви Валс пред френската телевизия Те Еф 1. Той увери, че френската реакция "ще е на нивото на това нападение". Правителството планира да разшири извънредното положение във Франция, давайки на властите повече ресурси да се борят срещу "един много добре организиран" враг, добави Валс, цитиран от Ройтерс.

Подкрепа, тъга и гняв

Френските посолства по цял свят бяха отрупани с цветя и запалени свещи в памет на жертвите от атентатите.

Десетки граждани на Европа и българи дойдоха пред френското посолство и в София, за да изразят съболезнования след нападенията.

Хората са най-шокирани от факта, че е посегнато на невинни хора. Освен цветята, се виждат и надписите „Не се страхуваме”, защото според гражданите не бива терористите да постигат целта си – да всяват паника.

Как реагира България след ужаса във Франция

Към момента няма непосредствена заплаха за България, обяви у нас вътрешният министър Румяна Бъчварова. След извънредно заседание на щаба по сигурност и миграция стана ясно още, че се повишава нивото на мерките за сигурност в страната. Засилва се контролът по граничните ни граници, в населените места ще има по- голямо полицейско присъствие, като особен акцент ще имат масовите мероприятия. Премиерът Бойко Борисов се обяви за нова политика в Европа.

„Mисля, че това е новият 11-и септември за Европа и много бързо трябва да си преосмислим политиките. Няма човек който да не е тревожен или премиер който да каже на народа: Няма страшно, всичко е спокойно. Теза терористични актове бяха по-различни от другите. Едновременно на футболен мач, концерт, ресторант, бар. С една дума, искаха да кажат - никъде не сте защитени от нас”, коментира Борисов.

Повишава се нивото на мерки за сигурност на всички важни стратегически обекти, засилва се граничният контрол на външните граници, засилва се полицейското присъствие на територията на цялата страна, засилва се контролът на транзитния трафик на автомобили и лица преминаващи през България. Специално внимание ще се отделя на масови мероприятия и стратегически обекти, при които има съсредоточаване на голям брой хора.

Властите препоръчват българските граждани да преосмислят своите планове за пътуване във Франция.

Снимка: БГНЕС

Повишено ли е нивото на охрана по границата ни с Турция?

Опашки от камиони и изнервени пътници предизвика засиленият контрол на Капитан Андреево.

Щателно се поверяват и колите. Според пътниците освен багажа под лупа се гледат и документите за самоличност, както и талонът на превозното средство. Това отнема време, а пътниците се изнервят.

Въпреки засилените мерки за сигурност обаче днес на Капитан Андреево не бе изпратена жандармерия.

Веднага след думите на премиера Бойко Борисов за засилени мерки за сигурност на летище София се появиха полицейски коли, гранични полицаи, както и охрана с автомати. Това беше стряскащо за част от пътниците, но повечето бяха категорични, че е по-добре страната ни да е подготвена.