Обратното броене до мисията за търсене на извънземен живот на далечна луна започна. След няколко часа от Флорида ще излети космически кораб, който ще търси признаци на извънземен живот на Европа – загадъчна луна, която обикаля около далечната планета Юпитер.

Под ледената ѝ повърхност може да се намира огромен океан с двойно повече вода от тази на Земята.

Космическият апарат Europa Clipper ще преследва европейска мисия, която тръгна миналата година, но се очаква да я изпевари и да пристигне пръв до Европа.

Това ще стане едва през 2030 г., но това, което ще открие, може да промени познанията ни за живота в нашата Слънчева система.

НАСА ще излъчва на живо изстрелването на сондата по-късно днес, което можете да гледате тук:

Луна, пет пъти по-ярка от нашата

Изстрелването на Europa Clipper, което е подготвяно от години, беше отложено в последния момент, след като ураганът „Милтън“ връхлетя Флорида тази седмица.

Космическият апарат беше прибран в закрито помещение и след проверка за изправност, инженерите дадоха зелена светлина за излитане в 19:06 ч. наше време на 14 октомври.

Снимка: NASA/JPL-Caltech

Сондата е най-голямата, създавана някога от НАСА за междупланетни изследвания. Тя е широка 30 метра, когато огромните ѝ слънчеви панели – предназначени да улавят слабата светлина, която достига до Юпитер – са напълно разгънати.

„Ако открием живот толкова далеч от Слънцето, това би означавало, че той е възникнал съвсем отделно от този на Земята“, казва Марк Фокс-Пауъл, който е планетарен микробиолог, в интервю пред Би Би Си.

 

„Това е от огромно значение, защото ако това се случи два пъти в нашата Слънчева система, може да означава, че животът тук е наистина често срещан“, казва той.

Снимка: NASA/JPL-Caltech

Намираща се на 628 млн. км от Земята, Европа е само малко по-голяма от нашата луна, но с това приликата свършва.

Ако се намираше на нашето небе, тя щеше да свети пет пъти по-ярко, защото водният лед щеше да отразява много повече слънчева светлина.

Учените за първи път разбират, че на „Европа“ може да има живот още през 70-те години на миналия век, когато, гледайки през телескоп от Аризона, виждат воден лед по повърхността ѝ.

Снимка: NASA/JPL-Caltech

Космическите апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“ заснеха първите снимки отблизо, а през 1995 г. космическият апарат „Галилео“ на НАСА прелетя покрай Европа, като направи някои дълбоко озадачаващи снимки.

Те показаха повърхност, осеяна с тъмни, червеникаво-кафяви пукнатини - които може да съдържат соли и серни съединения, способни да поддържат живот.  

Нито една от тези мисии обаче не се е доближила до „Европа“ за достатъчно дълго време, за да я разбере наистина.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK