В провинция Хатай жертвите след мощните земетресения в Турция са най-много. Спасителите използват каквото могат — лопати, голи ръце, произволни инструменти, за да се опитат да извадят хора, останали живи под развалините.

Планини от бетон, стъкло и усукан метал. Тежки машини ръмжат, докато екипите се опитват да изпреварят смъртта при минусови температури. Около тях навсякъде е осеяно със завеси, одеяла, чанти и предмети от бита, които са били в домовете на хората, коментира „Ню Йорк Таймс“.

Тази надпревара е нечестна. След мощните земетресения в Южна Турция броят на жертвите вече надхвърля 21 000, а сринатите вече градове там и в Северна Сирия сякаш са сцени от апокалиптични разрушения, коментира „Гардиън“.

Агенция Ройтерс показа кадри на празни гробове, приготвени за жертвите на земетресението.

Междувременно в гробището на град Нурдаги в турската провинция Газиантеп, на границата със Сирия, скоро няма да има повече място за мъртвите. Наскоро изкопаните гробове са маркирани с празни надгробни плочи. Парчета разкъсан плат са събрани от дрехите на жертвите, за да ги идентифицират.

На улицата отвън десетки тела лежат едно върху друго върху пикапи и чакат да бъдат погребани. Имамите извършват масови погребения, понякога за 10 жертви наведнъж.

„40% от хората, които са живели в Нурдаги, може би вече ги няма“, казва един от имамите в градчето. Домът му е бил до джамията, която също се е срутила..

„Загубих броя на телата, които погребахме от понеделник. Направихме пристройка към гробището. Все още има хора под отломките. Ще погребем и тези, след като бъдат извадени. Погребваме телата дори късно през нощта с помощта на граждани, които идват да ни помогнат“, казва коментира още той.

Докато чакат пристигането на съдебни лекари и прокурори, жителите на някои градове в Турция са нареждат извадените тела на стадиони или паркинги, за да дадат възможност на близките по-бързо да ги идентифицират. Понякога спасителите намират само части от тела, а местните хора дори идентифицират починалите по цвета на ноктите им.