В глобален мащаб средната температура се повишава – свидетели сме на нови температурни рекорди и все по-продължителни жеги.

Използването на енергоемките климатици в такива дни води до висок разход на електроенергия и съответно по-висок въглероден отпечатък.

На последните Олимпийски игри в Париж например спортистите бяха предупредени, че климатици в стаите няма да има. Причината – стремежът това да са най-зелените Олимпийски игри.

Липсата на охлаждане в спалните помощения обаче доведе до протести от страна на някои участници в игрите.

Имат ли алтернатива климатиците?

 

Учени са установили, че цветен, течен кристал осигурява радиационно охлаждане, без външно захранване, сподели TechXplore. Нарича се радиационно, защото излъчва топлина.

Технологията е разработена от д-р Джин Гу Канг и неговият екип в Центъра за изследване на нанофотоника към Корейския институт за наука и технологии (KIST). Изследването е публикувано в Chemical Engineering Journal.

Снимка: TechXplore

Традиционно е прието, че има 3 агрегатни състояния на материята – твърдо, течно и газообразно. Учените обаче откриват, че техният брой е доста по-голям.

Течните кристали, които изследователите използват в охлаждащия материал, са едно от тези състояния на материята. При определени температури те могат да текат като течности, но имат свойства и на твърдите тела, защото техните молекули са подредени.

Радиационното охлаждане освобождава инфрачервено лъчение като топлина през атмосферния прозорец и по този начин намалява температурите. Атмосферният прозорец е област от електромагнитния спектър, която може да премине през атмосферата на Земята. Един от основните е именно инфрачервеното лъчение.

Методът е успял да привлече вниманието на учените като следващо поколение екологична технология за охлаждане, която може да допълни енергоемките климатици.

Как работят радиационните охлаждащи материали?

Стандартните радиационни охлаждащи материали за употреба през деня са оцветени в бяло, за да се увеличи рефлективността на покритието и да се намали абсорбцията на слънчева светлина и съответно загряването на материалите от слънчевите лъчи.

Снимка: iStock

Това осигурява добро охлаждане, но има недостатъка, че не може да се използва в сгради или превозни средства, които изискват естетика, от към прилагането на множество цветове.

Ето защо, разработването на цветни охлаждащи материали, които могат да отговарят на охлаждането и естетиката едновременно, наскоро привлече вниманието на учените.

Досега цветните радиационни охлаждащи материали използваха абсорбция на светлина, за да произведат цвят, което води до ниско температурно понижаване. Алтернативните цветни материали под формата на фотонни кристали използват отразяване на светлината. Те имат отлични характеристики на охлаждане, но са ограничени в реализирането на различни цветове.

Къде е приложима новата технология?