Първи пълен работен ден за новия премиер на Великобритания – Киър Стармър. На „Даунинг стрийт“ започна срещата между премиера и новия му кабинет.

В петък бяха обявени имената на 22-мата основни министри. Според политическите наблюдатели в Лондон това е най-опитният състав на правителство за последните години.

Това е и правителството с най-много дами в състава си – 11. Единственият чернокож министър е първият дипломат – външният министър Дейвид Лами.

На днешната си среща правителството на Киър Стармър трябва да очертае първите си стъпки в приоритетните сфери – икономиката, борбата с нелегалната миграция, създаването на нов зелен инвестиционен фонд и съкращаването на списъка с чакащи за преглед или операция в болница.

Снимка: Getty Images

Новите управляващи вече обявиха, че ще се откажат от спорната схема на предшествениците си за връщане на нелегалните мигранти в Руанда.

 

А новият здравен министър заяви, че в момента здравеопазването е „счупено“ и той ще направи всичко възможно системата, която някога е спасила живота му, да заработи отново.

По протокол в първите два дни след встъпването си в длъжност новият премиер разговаря със световните лидери. Първите, с които Киър Стармър се е чул в петък вечерта, са Джо Байдън, Володимир Зеленски и Урсула фон дер Лайен.

Киър Стармър е британски политик, юрист и лидер на партия от 2020 г. Член на Камарата на общините за район Холборн и Сейнт Панкрас от 2015 г.

Преди политическото си поприще работи в прокуратурата като директор на общественото обвинение (Director of Public Prosecutions) и оглавява Кралската прокуратура от 2008 г. до 2013 г.

Избран е за лидер на Лейбъристката партия в началото на 2020 г. след вътрешнопартийни избори, наложили се след като Джереми Корбин се замесва в антисемитски скандал.