Нова вълна от зелени демонстрации заля света. Стотици хиляди хора участваха във втората Глобална стачка за климата.

В нея се включиха Франция, Италия, Португалия, Швейцария, Русия, Съединените щати, Нова Зеландия, Южна Корея и Нигерия.

Кулминацията беше в Монреал. Инцидент със сигурността осуети за кратко протеста, на който присъства и канадският премиер Джъстин Трюдо. Начело на шествието застана лицето на екологичните протести – Грета Тунберг.

На журналистически въпрос защо възрастните хора с власт се страхуват от нея младата екоактивистка отговори: „Не знам. Не разбирам защо възрастните биха избрали да се подиграват на децата и тийнейджърите за това, че ги е грижа за света, вместо да направят нещо добро. Предполагам смятат, че застрашаваме техния мироглед или техните интереси и трябва да приемем това като комплимент. Влиянието ни е толкова голямо, че искат да ни заглушат”.

А в Милано едно друго момиче – 16 годишната Мириам Мартинел, наричана „италианската Грета”, отсъства от училище всеки петък от февруари насам, за да протестира.

„Това, че ме сравняват с Грета, е вестникарска сензация. Не трябва да говорим за героите, а за проблема. Вярвам в тази кауза. Родителите ми са наясно с опасностите от климатичната криза, затова ме пускат да протестирам”, каза Мартинел.

Първата глобална стачка за климата се проведе миналия петък и беше подкрепена от четири милиона души.