Израелските сили са ликвидирали бъдещите наследници на покойния лидер на „Хизбула“ Саид Хасан Насрала, заяви израелският министър-председател Бенямин Нетаняху във вторник, без да назовава имената им.

В обръщение, адресирано до гражданите на Ливан, той заяви, че след ликвидирането на Насрала подкрепяната от Иран „Хизбула“ вече е „по-слаба, отколкото е била в продължение на много, много години“.

Той заяви, че Израел е убил и наследника на Насрала, за когото се предполагаше, че е Хашем Сафидине, както и предполагаемия заместник на Сафидине.

Не стана ясно веднага кого Нетаняху има предвид под „заместване на заместника“. По-рано израелският министър на отбраната заяви, че Сафидине вероятно е бил „елиминиран“.

След това Бенямин Нетаняху призова ливанския народ да „си върне“ страната от „Хизбула“ и да „възстанови Ливан в дните на спокойствие“.

„Това е послание към народа на Ливан. Спомняте ли си времето, когато страната ви беше наричана „перлата на Близкия изток“? Аз си спомням. И какво се случи с Ливан? Една банда тирани и терористи я унищожиха. Ето какво се случи. Някога Ливан беше известен със своята толерантност, със своята красота. Днес той е място на хаос, място на война“, заяви Бенямин Нетаняху.

 

„Израел се изтегли от Ливан преди 25 години, но страната, която всъщност завладя Ливан, не е Израел. Това е Иран. Иран, който финансира и въоръжава „Хизбула“, за да обслужва интересите на Иран за сметка на Ливан. „Хизбула“ превърна Ливан в склад за боеприпаси и оръжия, както и в предна иранска военна база“, каза още израелският премиер.

„Само един ден след клането на 7 октомври преди една година „Хизбула“ се включи във войната срещу Израел. Тя предприе непровокирано нападение срещу нашите градове и нашите граждани. Оттогава тя е изстреляла над 8000 ракети по Израел, убивайки цивилни граждани без разлика - евреи, християни, мюсюлмани и друзи. Израел реши да сложи край на това. Решихме да направим всичко необходимо, за да върнем нашите хора безопасно по домовете им. Израел има право да се защитава. Израел също така има право да победи - и Израел ще победи“, продължава Бенямин Нетаняху в обръщението си.

„Намалихме възможностите на „Хизбула“. Ликвидирахме хиляди терористи, включително самия лидер Саид Хасан Насрала, както и заместника на Насрала и заместника на неговия заместник. Днес „Хизбула“ е по-слаба, отколкото е била в продължение на много, много години. Сега вие, ливанският народ, стоите на важен кръстопът. Изборът е ваш. Сега можете да си върнете страната. Можете да я върнете по пътя на мира и просперитета. Ако не го направите, „Хизбула“ ще продължи да се опитва да се бори с Израел от гъсто населени райони за ваша сметка“, заяви израелският премиер.

„Казвам ви, народе на Ливан, освободете страната си от „Хизбула“, за да може тази война да приключи. Освободете страната си от „Хизбула“, за да може страната ви отново да процъфтява, така че бъдещите поколения ливански и израелски деца да не познават нито войната, нито кръвопролитията, а най-накрая да живеят заедно в мир“, завършва Нетаняху.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK