Поразителни кадри от пустинята Сахара показват големи езера, издълбани в подвижните пясъчни дюни, след като едно от най-сухите и безплодни места в света беше засегнато от първите наводнения от десетилетия насам, пише Си Ен Ен.

В Сахара има дъждове, но обикновено те са само няколко сантиметра годишно и рядко в края на лятото.

В продължение на два дни през септември обаче в някои части на пустинята в югоизточната част на Мароко валяха интензивни дъждове, след като система с ниско налягане премина през северозападната част на Сахара.

В Ерахидия, пустинен град в югоизточната част на Мароко, са отчетени повече от четири пъти повече от нормалните валежи за целия септември, а количеството се равнява на падналото за повече от половин година за този район.

 

„От 30 до 50 години не е имало толкова много дъжд за толкова кратък период от време“, каза миналата седмица пред АП Хусин Юабеб от мароканската метеорологична агенция.

Някои от най-драматичните снимки са от пустинния град Мерзуга, където редкият дъжд издълба нови езера в пясъчните дюни. Отраженията на палмите в града сега се преливат в пространството на нова лагуна, обрамчена от стръмни пясъчни дюни.

Дъждът напълни и езера, които обикновено са сухи, като например едно от тях в националния парк Ирики, най-големия национален парк в Мароко.

Макар че голяма част от дъждовете паднаха в слабо населени отдалечени райони, някои от тях попаднаха в градовете и селата на Мароко, като предизвикаха смъртоносни наводнения миналия месец, при които загинаха повече от 20 души.

Сахара е най-голямата неполярна пустиня в света, простираща се на 3,6 милиона квадратни мили. Спътникови снимки от септември показват огромни площи от нея, покрити със зелен килим, тъй като бурите се придвижват по-на север от обичайното - явление, което някои изследвания свързват с предизвиканото от човека изменение на климата.

Според последните изследвания в бъдеще в Сахара могат да се очакват по-екстремни валежи, тъй като замърсяването с изкопаеми горива продължава да нагрява планетата и да нарушава водния цикъл.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK