Деца са арестувани и подлагани на ужасяващи изтезания, включващи побой, бичуване, удари с електрошок, изнасилване и други форми на сексуално насилие, от страна на властите в Иран. Мъченията са се извършвали по време на и след протестите, обхванали страната след смъртта на Махса Амини, заяви неправителствената организация „Амнести Интернешънъл“.

„Бях принуден да кажа това, което искаха, защото ме изнасилиха с маркуч. Хванаха ръката ми и насила ме накараха да сложа пръстови отпечатъци върху документите“, това разказва на майка си едно от задържаните момчета.

Снимка: Getty Image

От началото на разследванията „Амнести Интернешънъл“ подробно документира случаите на седем деца. Организацията получава свидетелски показания от жертвите и техните семейства, както и от очевидци на изтезанията срещу десетки други деца.

Изследването разкрива методите на изтезания, които Революционната гвардия, паравоенната милиция „Басидж“, разузнаването и силите за сигурност са използвали срещу задържани момчета и момичета, за да ги наказват, унижават и принудително да получат от тях „признания“.

Снимка: БГНЕС
Масово задържане на деца при протестите в Иран

Според иранските власти общият брой на задържаните при протестите е 22 000 души. А според недържавни медии значителна част от тях са деца. Констатациите на „Амнести“ показват, че арестуваните деца и възрастните първо са отвеждани, често със завързани очи, в центрове за задържане, управлявани от Революционната гвардия, разузнаването и силите за сигурност. След дни или седмици на насилствено задържане и отвличане те са премествани в затвори.

Изнасилване и други форми на сексуално насилие

„Амнести Интернешънъл“ разкрива също, че държавни служители са изнасилвали или са налагали други форми на сексуално насилие, включително удряне с електрошок по гениталиите, докосване на гениталиите и заплахи за изнасилване срещу задържани деца, за да сломят духа им, да ги унижат и накажат и/или да получат от тях „признания“.

Снимка: Reuters

Пребивания, бичуване, електрошокове

„Удряха ме с електрошокове, биеха ме по лицето със задната част на пистолет, с палки по краката, гърба и ръцете. Заплашиха ни, че ако кажем на някого, ще ни задържат отново, ще направят още по-лоши неща и ще предадат труповете ни на семействата ни", разказва ученик, задържан за това, че е написал протестния лозунг „Жена, живот, свобода“.

Снимка: Reuters

Според неправителствената организация „Аменсти“ силите за сигурност в Иран биели децата по време на арестите, както и в центровете за задържане. Сред описаните методи на изтезания са бичуване, нараняване с електрошокови пистолети, насилствено даване на хапчета и държане на главите им под вода.

Други злоупотреби и психологически изтезания

„Казаха ни да издаваме пилешки звуци в продължение на половин час - толкова дълго, че да „снасяме яйца“. Накараха ни да правим лицеви опори в продължение на час. Аз бях единственото дете там. В друг център за задържане ни настаниха 30 души в клетка за петима души“, разказва друго задържано момче.

Жертвите и семействата разказват пред „Амнести Интернешънъл“ как децата им са били душени, окачвани на ръце или на шалове, увити около врата, и принуждавани да извършват унизителни действия.

Иранските власти използвали и психологически изтезания, включително заплахи за смърт, за да наказват и сплашват децата и/или да ги принуждават да правят принудителни „признания“.

Снимка: iStock

Повечето деца, арестувани през последните шест месеца, са били освобождавани, понякога под гаранция и в очакване на разследване или предаване на съд. Много от тях са пускани, едва след като принудително са подписали писма за „разкаяние“ и са обещали да се въздържат от „политически дейности“ и да посещават проправителствени митинги. Преди да ги освободят, властите често ги заплашвали с наказателно преследване по обвинения, за които се предвижда смъртно наказание, или с арест на техни родини, ако подадат жалба.

Според „Амнести интернешънъл“ това насилие нанася трайни физически и психически белези и е умишлена стратегия за смазване на жизнения дух на младежите в Иран и спирането им от това да искат свобода и човешки права. Организацията призовава всички държави да упражнят универсална юрисдикция спрямо ирански длъжностни лица, основателно заподозрени в престъпления по международното право, включително изтезания над протестиращи деца.