Протестите срещу режима в Иран избухнаха с нова сила във всички главни градове в страната. Поводът за ескалацията беше отбелязването вчера на 40 дни от смъртта на Махса Амини – младата жена, починала след арест за "неправилно" носене на хиджаб. 

Пътят от родния й град до гробището, където беше погребана, беше изпълнен с хора. Протести се проведоха и в университетите в Техеран.

Протести в Иран
Снимка: Reuters

По улиците момичета бяха заснети да горят хиджабите си, скандирайки ''свобода''. На места се е стигнало до сблъсъци. Очевидци разказват, че силите за сигурност са използвали сила срещу хората. 

Иранските сили за сигурност откриха огън и убиха млад мъж по време на протест в Махабад, Северозападен Иран, организиран заради смъртта на Махса Амини, съобщи базираната в Осло правозащитната организация "Хенгав", цитирана от Франс прес.

Протестиращите са се опитали неуспешно да превземат правителствени сгради, съобщиха местни медии, включително държавната агенция ИРНА. На видеа, разпространени в социалните мрежи, се виждат тълпи от хора, сцени на размирици и подпалени магазини, съобщава ДПА, цитирана от БТА.

Сблъсъците избухнаха след погребението на 35-годишния протестиращ Исмаил Маулуди, който беше убит снощи, когато тълпата се насочи към канцеларията на губернатора, съобщи "Хенгав". 

Хиляди хора се събраха вчера около гроба на Махса Амини в родния ѝ град в провинция Кюрдистан, за да ѝ отдадат почит 40 дни след смъртта й, припомня АФП.

Протести пред британското посолство в Техеран
Снимка: Getty Images

Стотици поддръжници на правителството протестираха днес пред британското посолство в Техеран, скандирайки лозунги срещу базираните в Лондон ираноезична редакция на Би Би Си и телевизия "Иран интернешънъл", които бяха включени в черния списък на Иран с терористични организации.

Демонстрантите бяха предимно студенти на ислямски семинарии, които са лоялни на правителството, съобщиха очевидци.