Американската космическа агенция НАСА ще отвори недокосвани проби от Луната, събрани от астронавтите от мисиите „Аполо”, предаде БТА като цитира "Асошиейтед прес".

Пробите тежат общо 382 кг. и се съхраняват в космическия център „Джонсън” в Хюстън, Тексас. До тях ще имат достъп 9 американски научни екипа, като всеки от тях ще получи частица от „съкровището”.

Пробите са взети от 12-те астронавти, стъпили на Луната от 1969 г. до 1972 г. Някои от пробите са опаковани във вакуум още на естествения ни спътник и не са излагани на земна атмосфера. Други пък са замразени или съхранявани в хелий след кацането и не са докосвани оттогава.

В момента лабораторните специалисти работят върху това как да извадят мострите без да ги повредят. Общият брой на лунните мостри е над 100 000. Някои от оригиналните 2200 проби са начупени на по-малки парчета за изследване.

Тази година отбелязваме 50-тата годишнина от първото кацане на Луната през 1969 г. Тогава астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин успешно се приземиха като част от мисията на „Аполо 11” . Отговорният за представянето на лунните проби Райън Зайглър обясни, че показването на пробите всъщност случайно съвпада с годишнината.