Американската космическа агенция НАСА отново ще изпрати астронавти на Луната, съобщи „Ню Йорк Таймс”. Това няма да се случи по-рано от 2024 г. Междувременно, агенцията планира да изпрати малки роботи на лунната повърхност, които да извършват експерименти и да пренесат техника.

Това ще са първите американски космически кораби, които кацат на Луната от „Аполо 17” през 1972 г. Роботите ще бъдат построени и оперирани от различни компании, а не от НАСА. По този начин ще се намалят разходите по проектите, както и времето до изстрелването им в Космоса.

„В случая, ние сме просто клиент”, коментира директорът на космическата програма. Трите компании, които участват в поръчките, ще получат над 250 млн. долара за проектите. Най-вероятно роботите ще се приземят в един от големите кратери на Луната. Очаква се първата мисия да е през септември 2020 г. 

През ноември НАСА обяви, че за следващото десетилетие ще инвестира в подобни програми над 2,6 млрд. долара. Именно тези проекти, които агенцията смята за по-икономични, но с по-висок риск, биха тласнали напред изучаването на Космоса. Въпреки че в следващите 5 г. човек няма да стъпи на лунната повърхност, тези проекти биха дали изключително важни данни, които ще послужат за опознаването на естествения ни спътник.

През юли тази година се навършват 50 години от кацането на кораба „Аполо 11” на Луната. На 20 юли 1969 г. американците Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стават първите хора, които вървят спокойно на лунната повърхност. Точно тогава и Армстронг изрича култовата фраза: „Една малка крачка за човека, но един голям скок за човечеството!”.