Наджим ел-Лакрауи, основният заподозрян за серията атентати в Брюксел от началото на седмицата, не е избягал след взривовете, а сам е активирал бомба на летището в белгийската столица. Това показват резултатите от ДНК тест, оповестени от властите и цитирани от световните агенции.

Според тях Лакрауи е отнел живота на най-малко 10 души.

Първоначално се смяташе, че 25-годишният мъж, който е и съратник на заловения за атаките в Париж Салах Абдеслам, само е изготвил бомбите и е съпровождал братята шахиди Брахим и Халид ел-Бакрауи, които се взривиха на летището и на аерогарата.

Беше и разпространена снимка от охранителна камера, на която ел-Лакрауи е вдясно.

Според властите в Белгия ДНК на Лахрауи е била открита по жилетка с експлозиви и парче дреха, намерени в зала „Батаклан“ - едно от нападнатите места в Париж от 13 ноември. Полицията също така е намерила негово ДНК и върху бомба, поставена на националния стадион на Франция „Стад дьо Франс“.

Днес белгийските власти разкриха още информация за действията си по разследването на атентатите. Само в рамките на днешния ден са арестувани трима души във връзка с готвени атаки във Франция.

Двама от тях са били леко ранени при ареста си. Задържането на единия в квартал „Скарбек” бе особено зрелищно, като включваше голямо количество полицаи, сапьори и робот.

Освен това, вчера зад решетките са били пратени още шестима души, от които под стража остават трима. По информация на „Ройтерс”, поне един от тях е помагал на Брахим ел-Бакрауи, който се взриви в подземната железница.

В ареста е и 34-годишният френски гражданин Реда. В апартамента, в който се е намирал, са открити тежки оръжия и същите експлозиви, като тези използвани за атентата на брюкселското летище „Завентем“.

Реда е бил осъден задочно в Белгия на 5 години затвор за терористични действия. Но въпреки международната заповед за арест и убеждението, че се намира в Сирия, Реда е бил на свобода във френската столица. Той е бил близък с координатора на атентатите от 13 ноември в Париж, Абаауд и е ключова фигура в набирането на кандидати за джихад в Белгия и Франция.

  • Френски медии: Саудитска Арабия превръща Косово в балканския "Моленбек"
  • Обвинен за атентатите в Брюксел изхвърлил експлозивите в тоалетна
  • Преди атентата в Брюксел Наджим Лашрауи бил надзирател на заложници в Сирия
  • Ветеран от Виетнам е последната идентифицирана жертва от атентатите в Брюксел
  • Обвиниха един от заподозрените за атентатите в Брюксел и за тези в Париж
  • Мохамед Абрини нямал основна роля в атентатите в Брюксел
  • ИДИЛ: Братята Бакрауи стоят зад парижките и брюкселските атентати
  • В Белгия задържаха още двама заподозрени за брюкселските атентати
  • Терористите от Брюксел и Париж готвели нападения на Евро 2016
  • Мохамед Абрини признал, че е „мъжът с шапката“