Най-малко 15 души са били убити при въздушен удар срещу училище в Ивицата Газа. За това съобщават палестинските власти, цитирани от Би Би Си.

Десетки други са били ранени при атаката срещу сградата, в който са били приютени разселените хора от бежанския лагер Нусейрат в централната част на Газа.

Видео от мястото на инцидента показва, как възрастни хора се опитват да помогнат на ранените, децата крещят и плачат, а улицата е изпълнена с дим.

Израелската армия обяснява пред Би Би Си, че проучва удара.

Очевидци обаче твърдят, че атаката е била насочена директно към училището, което се намира близо до оживен пазар.

Местен източник на Би Би Си твърди, че целта е била стая в сградата, за която се предполага, че е използвана от полицията на „Хамас“. Твърденията обаче не могат да бъдат провери и засега остават непотвърдени от официалните власти.

 

На този фон стана ясно, че ръководството на „Хамас“ е дало съгласие за предложението на САЩ за поетапно прекратяване на огъня.

Съобщава се също така, че „Хамас“ се отказа от ключово искане – Израел да се ангажира предварително с пълното прекратяване на войната.

Твърди се още, че ще бъдат освободени всички заложници, който все още се намират в Ивицата Газа, в замяна на освобождаването на палестински затворници, съобщава телевизия Евронюз.

Източници на телевизията твърдят още, че по време на примирието, което се очаква да продължи около шест седмици, израелските сили трябва да се изтеглят от гъсто населените части на Газа и да позволят на хората, да се завърнат по домовете си.

В този период трябва двете страни – Израел и „Хамас“, ще трябва да договорят условията на втората фаза на прекратяването на огъня, твърди още Евронюз.