16-годишно момче спасява три отделни групи бордисти с лодката на семейството си. Според британските медии от Ливърпул е увлечен от това да прави добро, след като неговият собствен живот е два пъти спасяван - от раково заболяване и от тежка пневмония.

Любовта към морето на момчето се превръща в страст, която го проворика да вземе сертификат за кормчия на яхта.

Така Даниел осъществява многократни пътувания до уелския остров Ангълси. Чрез тях той открива свободата и се опитва да замени усещанията от пътуванията си в детството – които тогава са предимно от дома му до болнични заведения за химиотерапии.

По време на скорошно пътуване до остров Ангълси, Даниел управлява лодката, в която пътуват няколко семейства и приятели, когато регистрира сигнал за помощ по Канал 16 – радиочестотата за всички морски спешни случаи в Обединеното кралство, посочват местните медии.

Оказва се, че семейство бордисти е заседнало сред скали.

Спазвайки правилата на Кралската яхтена асоциация, Даниел се връща до брега, за да остави приятелите си, а след това отива да помогне на бедстващите хора.

Оказва се, че групата е само една от трите, на които Даниел оказва помощ в рамките на деня. Всички били жертви на крайбрежния вятър.

Каква е историята на Даниел?

На Коледа през 2012 г. телцето на 4-годишния тогава Даниел е покрито със синини и обриви, а кожата му е пожълтяла.

 

Даниел е откаран по спешност в болницата и е диагностициран с левкемия. Следва дълъг период на лечение и възстановяване. На малкото момче трябвало да бъде поставен централен катетър.

Даниел Кинсела Снимкa: Архив на семейството.

Родителите на Даниел Майк и Мишел се колебаят. Те си представяли, че семейната традиция ще продължи и всички заедно ще отидат на къмпинг на остров Ангълси.

Не можели да приемат че синът им ще стои сух на брега заради катетъра, докато приятелите и братовчедите му се плискат във водата.

 

Майк и Мишел настояват Даниел да получи Portacath - малък пластмасов уред, хирургически имплантиран под кожата, който позволява плуването.

„Знаейки пред какво е изправен Даниел, ние искахме той да продължи да има относително нормално състояние. Той обичаше да ходи там, обичаше водата и не искахме да седи отстрани, докато всичките му приятели се забавляват. Знаехме, че животът ще бъде достатъчно труден за него, така или иначе – защо трябваше да бъде лишен и от приятелите си и морето“, споделя майката на Даниел.

В продължение на три години той е подложен на процедури химиотерапия и изглежда, че лечението му върви добре.

Остров Ангълси Снимка: Getty Images

През 2016 година ракът на момчето вече не съществува. По време на пролетно пътуване до Ангълси обаче Даниел развива пневмония и е откаран по спешност в болница. След седмица престой той е изписан с белези на белите дробове.

Въпреки че пътуването до острова е застрашило живота на Даниел, именно постоянството на родителите му в поддържането на семейната традиция захранва зараждането на страст в момчето, докато то постепенно се превръща в мъж.

Любовта му към морето се превръща и в кауза за справяне със замърсяването с пластмаса, посочва местният вестник Liverpool Echo.

По време на посещенията на острова бащата на Мишел учи внука си на всичко, което знае за приливите, картите и навигацията.

Остров Ангълси Снимка: Getty Images

Даниел преминава успешно всичките тестове SAT, въпреки че е пропуснал две години от училище заради химиотерапията си. Той усвоява и основите на Кралската яхтена асоциация за ветроходство и моторни лодки, което му позволява да управлява твърдата надуваема лодка на семейството си.

„Майк и аз се опитахме да дадем на Даниел най-доброто, защото толкова много от детството му беше отнето. Опитвахме се наистина усилено да компенсираме“, споделя Мишел – майката на момчето.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK