Дигиталните технологии и интернет промениха неусетно, но и необратимо живота ни през последните десетилетия. Вече не можем да си представим съществуването си без смартфон, имейл или куп приложения. Промени се начинът, по който пазаруваме, общуваме и организираме ежедневието си.

Сега технологиите са напът да предизвикат нова революция в още една консервативна сфера на нашия живот, която доскоро се смяташе за запазена територия на богоизбрани специалисти – финансовите пазари.

Снимка: iStock

В началото на годината група начинаещи инвеститори, обединени в интернет форум и използващи приложения за микротърговия с акции, предизвикаха невиждано сътресение на фондовите пазари. Те манипулираха цената на дяловете на редица компании като „ГеймСтоп“, „Ей Ем Си“ и „Нокиа“ и почти докараха до фалит утвърдени инвестиционни фондове.

Нови технологии, нови инвеститори, нови правила на играта

Редица анализатори на финансовите пазари виждат в това събитие тенденция към коренна промяна в борсовата търговия. Зад операцията срещу финансовите акули на „Уолстрийт“ с акции на компанията „ГеймСтоп“ стоят хора от така нареченото поколение на „милениълите“.

Родени в периода между 1982 и 1997 г., представителите на тази генерация в САЩ доста често бяха упреквани в липсата на амбиции и подигравани, че живеят в мазетата на техните родители и никога няма да имат късметът да достигнат благосъстоянието на поколението на „бейбибумърите“, появило се след края на Втората световна война.

Снимка: iStock

Очевидно тези прогнози са били грешни, децата вече са пораснали и са готови не само да се включат в играта на финансовите пазари, но и да изтласкат поколението на своите родители. Това едва ли щеше да бъде възможно без новите технологии. През последните години се появиха много мобилни приложения за търговия с акции без такси като „Робинхуд“, които дават възможност на своите потребители да купуват и продават финансови инструменти и ценни книжа без посредничеството на брокери.

Именно тези програми се превърнаха в любимо средство за инвестициите на „милениълите“, за разлика от „бейбибумърите“ (най-общо казано техните възрастни лели и чичовци - б.р.), които предпочитат да влагат парите си чрез банки и финансови посредници, отбелязва в свое изследване известната консултантска компания „Фъндстрат Инасайт“. Само през 2020 г. 10 милиона американци са създали свои профили в подобни приложения, като половината от тях са се регистрирали в „Робинхуд“. Средната възраст на тези инвеститори е 31 години.

Новите технологии доведоха и до появата на нов тип инвестиране. Ако по-възрастните влагат парите си, осланяйки се на препоръките на своите финансови съветници и анализите на бизнес издания, то новите играчи на фондовата борса купуват ценни книжа, уповавайки се на собствената си преценка и проучвания, съветват се в интернет форуми на платформи като „Редит“.

„Бейбибумърите“ предпочитат сигурните вложения в инструменти като държавните облигации, докато „милениълите“ се насочват основно към акции. По-възрастните фаворизират златото, а по-младите - криптовалутите, отбелязва „Фъндстрат Инсайт“.

Снимка: iStock

Има съществена разлика и в подбора на компаниите, в които двете поколения инвестират. По-възрастните залагат на утвърдени фирми с добри финансови показатели, а по-младите избират нови и иновативни компании, които разбиват статуквото, създават уникални продукти и разкриват нови пазари.

В портфолиото на един „милениъл“ намират място дяловете на „Тесла“, „Епъл“, „Амазон“, „Скуеър“, NVidia, китайския производител на електромобили „НИО“ и софтуерната компания „Палантир“. Сред големите удари на новите играчи бяха и вложенията в платформата за видеоконференции „Зуум“ в началото на пандемията с коронавирус.

Цените на акциите на много от гореизброените компании скочиха над 100% през последната година и много от инвеститорите върнаха десетократно своите вложения, а със спечелените пари изплатиха своите ипотеки и студентски заеми, за което се похвалиха във форума на „Редит“, отбелязва анализаторът Стивън МакБрайд в своя статия за „Форбс“.

Нов финансов балон или възход без край?

Много финансови консултанти сигнализират, че притокът на „млади и неопитни“ инвеститори на фондовите борси е напът да доведе до нов балон. Според тях финансовите пазари са обхванати от „еуфория“ и растеж, които нямат основания и ще последва голям срив с тежки последствия.

Снимка: Reuters

Други изследователи на финансовите пазари обаче застъпват противоположното мнение. „Милениълите“ се отличават с критично мислене и ясна преценка за цената и последствията на своите действия“, смята Том Лий от „Фъндстрат Инсайт“.

Всъщност, може да се окаже, че „милениълите“ до голяма степен са „омекотили“ негативните последствия за финансовите пазари от пандемията. Доклад на Националното бюро за икономически изследвания посочва, че „инвеститорите в „Робинхуд“ не са се паникьосали по време на срива на пазарите през март 2020 г. и са действали като стабилизираща сила“.

Докато доайенът в борсовата търговия милиардерът Уорън Бъфет продаде всичките си акции в американски пътнически авиокомпании през май миналата година, „милениълите“ купуваха дялове в същите фирми. Оттогава стойността на ценните книжа на „Делта“, „Американ еърлайнс“ и „Юнайтед еърлайнс“ скочи с близо 100% и много от така наречените „млади и неопитни“ инвеститори реализираха големи печалби.

Свидетели сме едва на началото на исторически бум на финансовите пазари благодарение на „милениълите“ и той ще продължи с години, прогнозира анализаторът Стивън МакБрайд от „Форбс“.

Снимка: iStock

През следващото десетилетие притокът от млади инвеститори ще продължи и на борсата могат да бъдат инвестирани близо 6 билиона долара, сочат данните в изследването на „Фъндстрат Инсайт“.

Дали ни очаква финансов колапс или безкраен възход, предстои да разберем. Сигурно е, обаче, че финансовите пазари никога повече няма да бъдат същите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!