Прецедентът на стоковата борса „ГеймСтоп“ предизвика сериозно земетресение на „Уолстрийт“, обърка играта на „вълците“ и положи основите на нова война – между хеджфонд (б.р. инвестиционен фонд, който може да гарантира по-широк обхват от инвестиционни и тръжни дейности, отколкото други фондове) инвеститорите и новаците в „трейдинга“. 

След обединението на малките играчи по форуми и социални мрежи да купуват акции на „ГеймСтоп“, за да вдигнат цената и да спасят компанията, се задейства лавина и подобна тактика беше приложена и за други фирми, срещу които големите инвеститори са залагали (б.р. „къси позиции“, залагат, че цената на акциите им ще падне). 

А целта е една – да се покаже, че след като големите играчи са станали толкова алчни, сега е ред да загубят много пари, а малките – да забогатеят. Инициативата им дори беше подкрепена от най-богатия човек в света и основател на „Тесла“ – Илън Мъск. 

Следващата изненада беше кинооператорът AMC.  Заради пандемията и ограниченията в сектора е логично компанията да бъде на загуба и акциите ѝ да поевтиняват. Затова и е попаднала на мушката на хеджфонд инвеститорите. След организация на малките инвеститори следва обрат – в понеделник акциите на компанията се качиха с 25,9%, а до днес ръстът вече е над 300%. 

Снимка: Google

Подобна е ситуацията и с технологичните компании „Нокиа“ (38% ръст за 27.01) и „Блекбери“ (32,6% ръст за 27.01), които през последните месеци изпитваха сериозни финансови затруднения, а сега вече виждат светлина в тунела. Трейдърите обсъждат следващата компания, която да бъде „спасена“ от лапите на големите играчи да е „Америкън Еърлайнс“. 

Империята отвръща на удара 

Тези тенденции доведоха до загубата на милиарди долари от страна на „вълците“ на „Уолстрийт“. Разбира се, последва реакция. 

Яростният скок в цените на въпросните компании предизвиква регулаторни и правни проблеми. Дори администрацията на президента Джо Байдън взе отношение по темата и обявиха, че икономическият екип, включително министърът на финансите Джанет Йелън, наблюдават ситуацията, но за момента няма да се намесват.

Борсовият посредник „Робинхуд“ (б.р. платформа, в която се търгуват предимно от Европа) вече си създаде проблеми с Комисията по ценни книжа и борси в САЩ. Те получиха обвинение за „подвеждащи твърдения и пропуски“ заради получените комисионни от „голямото купуване“. Изпълнителният директор и съосновател на компанията Влад Тенев коментира, че клиентите на „Робинхуд“ са трейдъри, които разчитат на дългосрочните инвестиции. Повече информация не беше дадена, но последва спирането от продажба на акции на „ГеймСтоп“, AMC и „Блекбери“. 

Бяха заключени и редица теми във форуми, където са обсъждани компаниите, чиито акции „има сметка“ да бъдат купени. Сървърът WallStreetBets (б.р. ключовата дума, по която се търси темата в интернет) в чат приложението „Дискорд“ беше блокиран. От компанията обясниха, че са наложили ограничението не заради темата, а заради съдържанието – имало език на омразата и дискриминационни определения.   

Няколко часа, след като темата остана „на тъмно“, ограниченията бяха частично възстановени. 

Последиците 

Адвокатите се категорични, че организираното купуване на акции в мрежата не е незаконно и трудно може да се докаже, че трейдинг ентусиастите нарушават Закона за ценните книжа. 

Какво ще се случи с американската стокова борса? Компаниите, които в момента отчитат ръст – ще се сринат ли? Кой ще спечели най-много пари от тази игра? Предстои много скоро да разберем отговорите на тези въпроси, но едно е ясно – големите играчи от „Уолстрийт“ ще намерят начин да обърнат колелото на късмета. 

Редица експерти предупреждават новаците в трейдинга да внимават и от бързо забогатели, да не се превърнат във вечни длъжници.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!