„Уолстрийт джърнал“ отличи 100-те най-устойчиво управлявани компании в света. Класацията е изготвена от анализаторите на изданието в различни области като околна среда и управление.

Експертите са оценили над 5500 публично търгувани компании по света с помощта на изкуствен интелект. Критериите, които са използвали в анализа на публикуваните доклади на фирмите, са в категории като бизнес модел и иновации, условия за работниците и работната среда и отношение към околната среда. Основните насоки, на които са разчитали от „Уолстрийт джърнал“, са на Съвета за счетоводни стандарти за устойчивост.  

Начинът на управление и лидерство в една компания е важно за стойността, която те допринасят на своите акционери и обществото в дългосрочен план.

Топ 3 в „Топ 100“

На първо място тази година е японската компания „Сони“. Когато зае поста на главен изпълнителен директор през 2018 г., Кеничиро Йошида даде заявка, че мисията му е да осигури дългосрочната устойчивост на японския технологичен гигант.

Снимка: iStock

„За да продължаваме с този бизнес, планетата и обществото трябва да бъдат природосъобразни и здрави. В противен случай, „Сони“ не може да съществува“, заявява отговорникът за устойчивостта на компанията Широ Камбе. Той допълва, че се стараят да бъдат част от решението за проблема в глобален мащаб, а не само с предизвикателствата вътре в бизнеса.

Втора е нидерландската компания „Филипс“ с тяхното медицинското оборудване и консумативи. Една от толерираните практики е преизползването на някои от машините, която е приета през 90-те години. Тя издига „Филипс“ в класацията най-осезаемо в категорията „обществен капитал“. Така освен че животът на продукта се удължава, повече клиенти могат да се възползват от висококачествена техника за диагностика, например, но на достъпни цени.

На трето място е „Сиско системс“ от САЩ, която също е компания за електроника за мрежови и комуникационни услуги. Те инвестират в природосъобразното производство на масово използвани продукти като стационарни офис телефони, рутери и сървъри. Целта на мениджмънта на „Сиско“ е до 2025 г. всичките им продукти да отговарят на принципите на кръговия дизайн, според които отпадъците се елиминират и има непрекъснато рециклиране на ресурсите.

Малките класации в голямата

В топ 100 на класацията влизат компании от различни индустрии. Въпреки това, най-сериозно присъствие имат хардуер компаниите, които са 18. Една от тях е и победителят в тазгодишното издание. Причината за добрата им оценка е доброто представяне в критерии като веригата за доставки, източниците на материали и дизайна и живота на продуктите.

Следващата най-голяма група сред отличените компании са тези, които се занимават с производство на химични продукти, като „Аркема“ и „Солвей“. Този вид компании са общо 10 в класацията. Трети са производителите на полупроводници, като „Интел“ и „Нвидиа“. Те са общо 7.

Спрямо държави и региони, Европа и Азия всяка има по 36% от фирмите в класацията. Северна Америка е с 26% присъствие, а Африка - с 2%.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!