Акциите на веригата за търговия с видео игри "ГеймСтоп" отново надхвърлиха триста долара. В четвъртък те загубиха петдесет процента, но този петък ги възстановиха. 

Снимка: btvnovinite.bg

В последните две години „ГеймСтоп“ е на загуба, продажбите падат, а компанията закрива магазини.

„Огромните възможности за печалба се появяват при компании с проблем“ - пише в български финансов форум дама, която няма лице и която не познаваме, но тя забелязва, че „ГеймСтоп“ сви разходите и изплати дълга.

Снимка: btvnovinite.bg
„35% от приходите вече са онлайн, има над петдесет милиона клиенти“, отбелязва въпросната дама.

Снимка: btvnovinite.bg

Цяла есен акциите на „ГеймСтоп“ бяха между 5 и 10 долара, в средата на януари станаха 20.

Големите институционални инвеститори като хеджфондовете, заеха много от така наречените къси позиции. Големите играчи залагат, че акцията ще падне. Малките играчи започват да я купуват и вдигат цената, за да загубят големите, които след погрешния си залог, че акцията ще падне, също на свой ред започнаха да купуват.

Цената им сякаш изригна. Това предизвиква още по-голямо търсене на тази компания и те се вдигнаха още повече.

На 22 януари, петък, „ГеймСтоп“ е 40 долара за акция, в понеделник - 120, в сряда 350, а в четвъртък 480.

Нашата дама без лице отрано си е купила акции на осем долара. Продаде половината на 40 долара и когато цената мина 400 продаде и останалите.

„Предвид, че средната ми цена бе около 8 долара, смятам, че това беше сделката на живота ми“, пише потребителката в българския финансов форум.

Снимка: btvnovinite.bg

Това направи компанията жертва на финансовите „вълци“ от „Уолстрийт“, които постоянно обезценяваха акциите на компанията, докато малки инвеститори не се обединиха онлайн, за да има окажат отпор. Чрез своята акция те покачиха цената на дяловете на компанията. Сред тях е имало и българи.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!