Лютата чушка е част от българската кухня повече от век. Първите семена идват от Южна Америка и бързо се разпространяват по нашите земи. Днес сортовете са десетки – с различен вкус и сила. Александър Кюркиев е сред хората, които от години ги отглеждат професионално.
"Българинът винаги е имал интерес към лютото. То присъства на нашата трапеза дълги години наред. Откакто се помня – дядо ми, баща ми – винаги е имало люто у нас. Проблемът беше, че самото предлагане на люто е било много еднотипно“, казва Александър.
Днес изборът е по-богат – от по-леки до много люти сортове. Грижата за тях не е лесна. Не всяка чушка понася климата тук.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
"В България като цяло не е много лесно да се отглеждат различни сортове люти чушки, защото, както знаете, те идват от екзотични дестинации“, обяснява Кюркиев.
Ползите от лютото са доказани. Капсаицинът – веществото, което люти, подпомага обмяната на веществата и има противовъзпалителен ефект.
Кюркиев казва, че лютото не трябва да е само изпитание за търпение.
"Лютото не е задължително – не трябва да бъде в количества, в които ще ни причини болка на рецепторите. Лютото може да се ползва под формата на разтворен каянски пипер или тинктури – по няколко капки сутрин с гореща вода, почти не се усеща при прием, но пък дава енергия“, обяснява той.
Толерансът се постига с време.
"Толерансът към лютото при различни хора е различен, но той се изгражда с времето и с постоянство. Ако нещо ви е люто в момента, след един месец мога да гарантирам, че няма да ви е люто“, казва Александър.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK